Ga naar hoofdinhoud

Houtdroogloods voor en van eigen hout

Het hout van natuurbeschermingsorganisatie Brabants Landschap ligt sinds kort in een nieuwe houtdroogschuur. De schuur in Sint Michelsgestel is op traditionele manier gebouwd en is gedekt met oude dakpannen. Het hout voor de schuur kwam uit de eigen bossen.

Om het productieproces te versnellen en nog meer in eigen beheer te houden, heeft het Brabants Lanschap de houtdroogloods laten bouwen. Het is een ontwerpt van Joost Pijnenborg van Jozem Achitectuurpraktijk in Eindhoven. Het drogingsproces kan in de speciale loods nog efficiënter plaatsvinden. Daarvoor maken ze gebruik van luchtdrogen. Zo hoeft het hout niet meer dan enkele maanden opgeslagen te liggen in de goed geventileerde loods, waarbij het vochtpercentage daalt. Het hout moet droog liggen tegen de regen en er moet voldoende lucht tussen de planken en balken kunnen stromen. Hiervoor is een open constructie ontworpen. Schorten, een soort gordijnen die open en dicht geschoven kunnen worden, schermen het hout af tegen slagregen en laagstaande zon. Toch blijft de wind er vrij spel houden voor efficiënte droging.

In de constructie van de houten loods wordt gebruik gemaakt van traditionele houtverbindingen en zijn grote overspanning gemaakt. Zo kunnen heftrucks en vrachtwagen goed manoeuvreren met lange lengtes balken en planken. De loods zelf is gebouwd met Douglas hout uit de eigen bossen van de organisatie. Het dak heeft een hellingshoek van 35 graden en is bedekt met oud-Hollandse pannen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer