Ga naar hoofdinhoud

Cement = CO2

Wat zou jij doen als je broodwinning betonverkopen was? Voorlopig even stil zijn en wachten tot de houtstorm is overgewaaid. Maar: de uitstoot van CO2 bij beton is niet bijkomend, het is er een essentieel onderdeel van.

Ik zie het een vertegenwoordiger in betonproducten al glimlachend zeggen tegen een opdrachtgever die ferm stelt dat hij het beoogde gebouw toch echt in hout wil hebben uitgevoerd. Of tegen dat bouwbedrijf dat een houtbouwopdracht tegen heug en meug heeft aangenomen: ‘Dat van die CO2 is toch sterk overdreven, beton wordt gemaakt van zand en van steen en dat is er volop. Er moeten wat zwaardere vrachtwagens voor rijden, maar denk ook eens aan de duurzaamheid van beton!’ En dan komen ze, let maar op, met het Pentagon in Rome. Geweldig gebouw, 400 voor christus. En al beton, dus…

Terwijl, ik heb de wikipedia er maar weer eens bijgepakt, de betonindustrie verantwoordelijk is voor 5 procent van de CO2-uitstoot op aarde. elders las ik zelf 10 procent. En niet voornamelijk door de delfmachines die de aarde afgraven, niet om de betonmolens en de vrachtwagens die van fabriek naar groothandel en bouwproject rijden maar, voor 60 procent van die uitstoot, door het proces zelf. Betonmaken is chemie bedrijven: we mengen zand, grind, water en een bindmiddel als cement met elkaar. Dat geeft een chemische reactie en daar komt CO2 bij vrij. Dan hebben we het dus nog niet over de vele chemische toeslagmiddelen, oxidanten en andere middelen die aan het mengsel worden toegevoegd voor sterkte of droging. Beton=chemie=CO2 uitstoot.

Zet je dat tegenover hout, dat als materiaal juist CO2 opneemt en in gelamineerde vorm (als je niet voor deuvellaminering kiest) een belachelijk klein beetje lijm als toevoeging heeft, dan begrijp je ineens waarom hout, dat net zo sterk is en ook verwerkingen kent die de eeuwen hebben doorstaan, de beter keuze is.

Dezelfde betonverkoper zal ook nog wel wat roepen over de onuitputtelijkheid van het basismateriaal van beton. ‘Want zand, mijnheer, daar hebben we gelukkig genoeg van’. Laat ik daar nu eens een verontrustende longread van de BBC over hebben gelezen. Dat het benodigde zand voor de bouw helemaal niet overal in dezelfde kwaliteit aanwezig is. Dat er schaarste heerst en dat er op sommige plaatsen op deze wereldbol gevochten wordt, letterlijk, om zandconsessies.

De houtbouwlobby kiest een keurige koers. Men wil vooral de voordelen van houtbouw uitleggen en niet in concurrentie treden met andere materialen. En eerlijk: ik ken maar weinig houten gebouwen die zonder een betonnen fundering kunnen. Dus de materialen hebben elkaar nodig. Maar dat het zwaartepunt in de verhoudingen tussen de materialen gaat verschuiven, daarvan moeten we ons niet met gladde praatjes af laten brengen.

2 reacties op “Cement = CO2

  • Dirk

    Tja als betonliefhebber ken ik ook de voordelen zoals onderhoudskosten, ideaal voor lage temperatuurverwarming. Constructief uitstekend voor grote overspanning met veel draagkracht. etc.
    Het is gewoon zoeken naar een optimum, zo kun je een woning met betonvloeren en dragende betonwanden prima verder invullen met hout.

  • Jan Maurits Schouten

    De betonvloer zal voorlopig wel blijven, vanwege de vochthuishouding, maar de dragende muren kunnen beter, sneller en milieuvriendelijker in kruislaaghout uitgevoerd worden. En er zijn grotere overspanningen met gelamineerde spanten te bereiken dan met beton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer