Ga naar hoofdinhoud

De houtbouw lostrekken

Het gevoel van urgentie, een roep om duurzaamheid en circulariteit, sterk verbeterde methodes en een brede interesse. Wat hebben we nog meer nodig om Nederland massaal aan de houtbouw te krijgen? Deurkloppers.

Grass-roots politics, Knock on every door. In de Amerikaanse politiek hebben ze dat begrepen. Ook al spelen de socials een steeds grotere rol en moeten die ook zeker benut blijven worden: heb je een volk te overtuigen dan moet je, idealiter, elk lid van dat volk, één voor één, van mens tot mens, proberen te overtuigen.

Uiteraard: als een overheid of opdrachtgever eist dat een gebouw in hout gerealiseerd moet worden of dat er ergens bomen geplant moeten worden, dat zet dat heus wel wat in beweging. Maar we weten allemaal hoe het gaat: de mensen die het moeten uitvoeren moeten er wat in zien, of anders gebeurt er niets of alleen in schijn. Dan blijven we pilotgebouwen van hout maken, krabbelen in de marge, en komen we niet tot de bulk die eigenlijk bedoeld wordt.

Het is de leemlaag waar onze Hollandse bodem van gemaakt is. Niets ten nadelen van de mannen en vrouwen die elke morgen weer de handen uit de mouwen steken om het in de bouw voor ons voor elkaar te boksen. Maar die mannen en vrouwen zijn dus wel het ene gewend en niet het andere. Werken met baksteen en zandcement, staal en beton en niet met hout. Als jij altijd pannekoeken zou eten, dat vond je een pizza maar een rare pannenkoek, toch?

Dus die mensen moet je overtuigen, mens voor mens, stap voor stap. En dan kom je vragen tegen die heel praktisch zijn. Die gaan niet over CO2-opslag, circulariteit of stikstof. Die gaan over #hoedan en #waardan maar ook over #hoemoetdatmetmijdan. Want als we snel en precies gaan bouwen met bouwdelen die prefab uit een fabriek worden aangevoerd met nauwelijks ‘toleranties’ en een betrekkelijk eenvoudig montagevoorschrift, wat betekent dat dan voor de dagelijkse ploeterende, overleggende, met elkaar onderhandelende bowpraktijk in ons land, kortom met dat waar die mensen dagelijks mee bezig zijn?

Het antwoord is velerlei en behalve heel postitief misschien ook wel negatief. Want ja, dat werk zal veranderen, en ja, het blijft dus niet allemaal hetzelfde. En nee, het wordt juist beter, fijner, met meer tevreden opdractgevers en gebruikers en met minder klachten en opleverpunten en faalkosten. Ga daar maar eens aanstaan. Er is voor de houtbouw nog veel te doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer