Ga naar hoofdinhoud

Een toekomst van aanpakken

De klimaattransitie komt er aan. In wezen is die al juist gaande, want een transitie vindt eerst plaats in het hoofd, voordat je hem ook in de werkelijkheid gaat zien. Nu zien we vooral status quo en de verdediging daarvan.

Want de boeren en bouwers zijn weer uitgerukt, ontkennen stikstofcijfers, gooien de beuk er in: zij zien een olietanker (pun intended) die van koers gewijzigd is en nu zonder stoppen of mankeren over heen dreigt te varen. Dat hoort zo bij veranderingen, paradigmawissels, revoluties: mensen worden er bang voor, verzetten zich er tegen. Wat overigens goed en waardevol is: alleen door actie en reactie krijg je het werkelijk nieuwe, niet door een messias of een opgelegd vijfjarenplan.

Natuurseries en indoctrinatie

Ondertussen is de beweging al sinds decennia bezig. We zijn allemaal (of u moet nog veel ouder zijn dan ik) opgegroeid met natuurseries op televisie die steevast eindigden met ‘Helaas is door het ingrijpen van de mens het leefgebieden van de (vul maar een exotisch dier in) drastisch ingeperkt.’ Op de kleuterschool plakten we al wereldbolletjes en dreigende onweersluchten. Je kunt dat indoctrinatie noemen, je kunt het ook het aan kracht winnen van een inzicht dat niemand echt waar wil hebben maar toch waar is.

Hegels objectieve geest

(Als de Grote Baudet verder gekeken had dan alleen de uil van Minerva dan had hij in het groeiend milieubewustzijn misschien wel de Objective Geist gezien die Gottfried Hegel met diezelfde Atheense uil over de wereld liet uitvliegen: een soort wereldwijsheid die zich doorheen tijd en geschiedenis steeds meer verwerkelijkt. Niet mijn cup of tea, maar wel helemaal passend in het totalitaire denken van onze forum-vriend. Eigenlijk zouden extreem-rechtse mensen die hun eigen denken begrijpen vóór de klimaattransitie moeten zijn en niet boeren en buitenlui moeten opzwepen in een verloren achterhoedegevecht.)

Maarten Luther en een boompje

Ondertussen moeten de ‘good people of this earth’ doen wat ze te doen staat. Maarten Luther (die ook zijn slechte kanten had) zei al dat als morgen de wereld zou vergaan, hij vandaag een boom zou planten. Mooie troostvolle kerstgedachte. Maar noodzakelijker dan ooit. Handen uit de mouwen volgend jaar, beste mensen: er moet een globaal ecosysteem gered worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer