Ga naar hoofdinhoud

Raar

Het is een raar jaar – en dat blijft het vermoedelijk ook. Er gebeurt van alles in eigen land en in de wereld dat invloed heeft op de handel in en productie van hout en houtproducten. Dat is altijd het geval, maar ditmaal zijn het nieuwe dingen.

Het begon met discussies over CO2 en PFAS. En nou is er de uitbraak van het Coronavirus. Hierdoor is de toelevering van grondstoffen, producten en halffabricaten uit China vrijwel volledig stilgevallen. Deze situatie heeft al behoorlijke impact op de Europese meubelindustrie en op woonmeubelfabrikanten en interieurbouwers in Nederland. Zo zijn er leveringsproblemen met plaatmaterialen uit China en Indonesië, met producten en platen van bamboe en met houten stoelpoten.

Brancheorganisatie CBM noemt vooral de beschikbaarheid van bamboe in Nederland nijpend. Dit komt mede doordat MOSO in Zwaag recent volledig is uitgebrand. Daar lag de grootste bamboevoorraad van Nederland.

Bedrijven die bamboe nodig hebben voor hun meubilair, vloeren, interieurs en ook gevelbekleding en terrasdelen staan met hun rug tegen de muur. Er wordt geen bamboe geleverd uit China en de Nederlandse voorraad is verloren gegaan.

Te midden van dit alles staat het imago van hout als een huis. Ik ving laatst twee mooie quotes van ondernemers op. “Ik ben de eerste generatie die zich er niet voor hoeft te verdedigen dat ik werk met hout”, zo zei de één.

De ander: “Er zijn mensen die een hekel hebben aan plastic, beton, staal, aluminium en zelfs aan goud. Maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen die een hekel heeft aan hout.” De groeiende belangstelling voor hout zal houvast bieden in dit rare jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer