Ga naar hoofdinhoud

Wedloop

Boomplantprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het lijkt wel een wedloop. Vier je een bedrijfsjubileum en je stopt slechts een paar honderd jonge boompjes in de aarde, dan steekt dat toch wel schril af tegen een ander branchefeestje waarbij wel duizenden zaailingen worden geplant. De getallen worden dus groter.

Maar het is een leuke, interessante en broodnodige wedloop. Leuk, want bomen planten geeft een goed gevoel. Interessant, omdat het een hype aan het worden is. Broodnodig, omdat het klimaat erom schreeuwt. En laten we eerlijk zijn: Nederland mag echt wel een stuk groener worden. Wie houdt er nou niet van bomen, bos en natuur?

Natuurlijk worden niet alle aangeplante bomen timmer- of constructiehout. Maar dankzij projecten als klimaatslimme bosbouw krijgt een duurzame, continue grondstofstroom voor komende generaties zeker gestalte.

Let’s talk numbers.
Binnenkort worden tijdens de Boomfeestdag een half miljoen bomen geplant. Dat verbreekt ons nationale record. Rijk en provincies streven naar circa 185 miljoen nieuwe bomen in 2030. Dat jaar moet er in Nederland 10% meer bos zijn, zo schrijven landbouwminister Schouten en de provincies in de nieuwe Bossenstrategie. Noord-Brabant loopt al vóór de muziek uit met de aankondiging om de komende tien jaar 40 miljoen boompjes te planten.

Over de grens is het wereldrecord bomen-planten-op-één-dag in handen van Ethiopie (350 miljoen bomen). Er lopen vele boomplantprojecten elders in Afrika, India, China en Japan. En de Verenigde Staten zetten de schouders onder een initiatief van één biljoen nieuwe bomen. Uiteraard aangekondigd door Trump, die niet bepaald vies is van een wedloop.

Marleen van Herwijnen
Hoofdredacteur Houtwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer