Ga naar hoofdinhoud

Biden moet aanbod van naaldhout vergroten

De grootste Amerikaanse branchevereniging van woningbouwers vraagt de regering-Biden om een oplossing voor de houttekorten en torenhoge houtprijzen in het land. Biden moet helpen het houtaanbod te vergroten. Lukt dat niet, dan kunnen miljoenen mensen geen huis meer kopen en ligt de woningbouw op zijn achterste. Zo waarschuwt de NAHB.

De recordhoge prijzen van gezaagd naaldhout maken nieuwe huizen duizenden tot tienduizenden dollars duurder. Bouwhout steeg in de afgelopen tien maanden ruim 170% in prijs. Op de woningmarkt staat daardoor een groeiende groep potentiële kopers buitenspel. De NAHB spreekt van een bedreiging voor de huisvesting en de economie.

Markt in balans

De regering moet de importtarieven op Canadees naaldhout afschaffen en bovendien Amerikaanse bosbouwers en zagerijen aansporen hun productie te verhogen, aldus de National Association of Home Builders. Alleen dan komt de houtmarkt weer in balans. In november verlaagde het Amerikaanse ministerie van Handel de invoerrechten op Canadees naaldhout al met meer dan de helft tot 9%. Maar dat hielp niet: de houtprijzen liepen verder op.

Lees ook: Gezaagd naaldhout in de knel

3 reacties op “Biden moet aanbod van naaldhout vergroten

 • Jan Dooves

  Het word tijd dat de EU een exporttarief gaat hanteren van 50% naar landen buiten de EU. Dan zijn alle problemen snel opgelost.

 • Jef petat

  Taksen gaan de wereld niet redden.
  Dat is egoïstisch denken
  We moeten de neuzen in 1 richting krijgen en samen werken aan een langetermijnplanning. Dit wereldwijd.
  Maar de lobby van geld maakt dit onmogelijk

 • peter prins

  Lijkt me vraaggestuurd en politiek gemotiveerd, en zal dus ten koste gaan van duurzame bosbouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer