Ga naar hoofdinhoud

Bomenplantprojecten populair

Steeds meer bedrijven en organisaties zetten boomplantacties op. Twee recente voorbeelden zijn Witzand Bouwmaterialen en de firma Zwarthout.

Ter viering van haar 125-jarig bestaan schonk Witzand onlangs 125 bomen aan de stad Almelo. De eerste boom werd naast het bedrijfspand geplant door burgemeester Gerritsen (rechts op de foto), samen met Jan Hein Witzand (midden) en Hans Morsink (links), de eigenaren van het bedrijf.

Witzand startte in 1894 in het centrum van Almelo. Exact 125 jaar en vijf generaties later is de onderneming getransformeerd van een traditionele houthandel in een totaalleverancier van bouwmaterialen. Met als specialiteiten hout, bewerkingen van hout en prefab constructies. Inmiddels werken er 140 mensen in zes vestigingen te Almelo, Eibergen, Enschede, Lichtervoorde, Ruurlo en Vriezenveen. De omzet is de laatste vijf jaren verdubbeld.

Zwarthout

Ook het team van Zwarthout greep laatst de spade voor een duurzame voetafdruk. Samen met vrienden, familie en klanten werd twee hectare bos geplant in Leersum, waar de onderneming is gevestigd.

Pieter Weijnen (links op de foto), architect en oprichter van Zwarthout: “Ter CO2-compensatie van ons bedrijf hebben wij 750 bomen geplant. En nog eens 750 om de wereld niet hetzelfde maar béter achter te laten.”

Zwarthout Shou Sugi Ban, zoals de firma voluit heet, maakt unieke houtproducten door ze met vuur te bewerken. De speciale Shou Sugi Ban-brandtechniek is geïnspireerd door eeuwenoude Japanse tradities.

Weijnen: “In 2018 plantten wij samen met vrienden en klanten in Nederland en Frankrijk in totaal 600 bomen om ons gebruik te compenseren.”. Ook in 2020 wil Weijnen met zijn team en klanten bomen planten. “Het enige dat we nodig hebben is een plek waar we ze in de aarde mogen zetten.”

Eén reactie op “Bomenplantprojecten populair

  • G van Dijk

    Willen we wat doen aan stikstof en CO2?
    Plant een boom. Of liever nog een bos, want dat groeit op zonne-energie en levert ook nog mooi hout op!
    Dat is toch veel beter dan ‘afvangen’ en ‘onder de grond stoppen’?
    Alleen denk ik dat ‘bepaalde bedrijven/instellingen’ aan bomen planten niet genoeg verdienen… HELAAS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer