Ga naar hoofdinhoud

Geen doorstart voor failliet Schuilenga Hout

Schuilenga Hout uit Surhuisterveen is failliet. Het bedrijf uit 1880 maakt volgens curator Martijn van Rongen definitief geen doorstart. Medewerkers zijn ontslagen en houtvoorraden en machines gaan binnenkort onder de hamer.

Ten tijden van het faillissement, dat de rechtbank eind september uitsprak, werkten er nog vijf medewerkers bij Schuilenga Hout. Zij zijn ontslagen en overgedragen aan het UWV. Het bedrijf was toen al een paar weken op eigen initiatief gesloten.

Het bedrijf werd rond 1880 opgericht door de familie Schuilenga en bleef vijf generaties in de familie. In 2018 werd de exploitatie overgedaan aan een nieuwe eigenaar, Frank Arkema. ‘De bank en de vorige eigenaar van de houthandel zijn de grootste schuldeisers’, aldus curator Martijn van Rongen van Groenewegen Advocaten uit Heerenveen.

Voorraad online geveild

Hij zegt dat er geen doorstart komt. ‘Er heeft zich niemand bij me gemeld. Er is wel interesse in de houtvoorraad en machines uit de schaverij. Maar niet in een overname van het gehele bedrijf inclusief personeelsbestand.’ De curator omschrijft zichzelf als een soort bezemwagen die nu alle stukken inventariseert om uiteindelijk zo veel mogelijk liquiditeit te creëren voor de schuldeisers.

Hij denkt dat de houtvoorraad een inkoopwaarde heeft van ongeveer twee ton. Over het aantal kuubs of het soort hout dat er ligt, kan hij geen uitspraken doen. Het hout, de machines (oa van Weinig) en zaken als heftrucks en dergelijke worden binnenkort online geveild.. Via welk platform is nog niet zeker.

‘Over de invulling van de grote locatie in het centrum van Surhuisterveen maak ik me geen zorgen. Er liggen al langer plannen voor woningbouw.’ Het gaat om een totaal van 1,6 hectare waarvan 8.000 vierkante meter bebouwd. De oorzaak van het faillissement is volgens Van Rongen nog niet geheel duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer