Ga naar hoofdinhoud

Grondstoffen nóg schaarser

De krapte in grondstoffen was begin dit jaar ongekend groot en naar schatting was de piek bereikt. Dat blijkt niet het geval te zijn. Volgens branchevereniging VVF liep het tekort aan verven, lijmen en kitten de afgelopen weken verder op. Dat heeft gevolgen voor zowel leveranciers als toepassers van deze producten.

Oudgedienden in de verf-, drukinkt-, lijm- en kitindustrie spreken van een ongeëvenaarde krapte die zich decennialang niet heeft voorgedaan. Ondernemers zijn hele dagen bezig met de zoektocht naar beschikbare grondstoffen om de continuïteit van hun productie zeker te stellen.

Problemen met bestellingen

De industrie ziet zich al maandenlang geconfronteerd met de mondiale, economische gevolgen van het coronavirus. Verven, lijmen en kitten zijn niet of mondjesmaat beschikbaar. Vaak worden bestellingen voor grondstoffen überhaupt niet in behandeling genomen. Lukt dat toch, dan komt het voor dat grondstoffenleveranciers die orders annuleren. Met als gevolg dat bedrijven een nieuwe bestelling kunnen plaatsen tegen de dagprijs. Ook gebeurt het dat de prijs pas bekend wordt gemaakt op het moment van aflevering, dus zonder voorafgaande afstemming.

Lees ook: Grondstoffen duurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer