Ga naar hoofdinhoud

Houtindustrie investeert meer in 2021

Nederlandse producenten verwachten volgend jaar 3% minder te investeren in materiële vaste activa dan in 2020. De houtindustrie gooit het over een andere boeg en trekt er juist 5% méér voor uit. Wel zit er een addertje onder het gras: corona.

Bijna een derde van de industriële ondernemers is door de coronacrisis negatiever over de verwachte investeringen in 2021. Dit meldt het CBS. Het gaat om investeringen in materiële vaste activa die in het verslagjaar in gebruik genomen worden. Zoals grond, woningen, bedrijfsgebouwen, machines, installaties, apparatuur en vervoersmiddelen. In 2019 staken producenten daar nog 12,1 miljard euro in. In het najaar van 2020 lieten ze het CBS weten dat hun uitgaven in 2020 waarschijnlijk 11% lager liggen dan in 2019.

Hout- en bouwmaterialenindustrie

Terwijl de Nederlandse houtindustrie voor dit jaar verwacht 21% minder geld uit te geven dan in 2019, is de investeringsbereidheid in 2021 veel groter. De houtbedrijven vermoeden volgend jaar 5% meer te spenderen.

Producenten in de bouwmaterialenindustrie gingen voor 2020 uit van 10% minder investeringen ten opzichte van vorig jaar. Voor 2021 voorspellen zij een plus van 2%.

Corona

Bijna één op de drie producenten verwacht dat corona een (heel) negatieve invloed heeft op de investeringen in 2021. Vooral de houtindustrie en fabrikanten van transportmiddelen geven dit aan.

Investeringsverwachtingen van de industrie

Lees ook: Omzet houtindustrie aan kop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer