Ga naar hoofdinhoud

Lister start bouw van CLT-woningen

Lister Buildings heeft in Weert een nieuwe fabriek in gebruik genomen voor de bouw van woningen met een constructie van kruislaaghout (CLT). De productiehallen en kantoorruimte beslaan ruim 18.000 m². Het bedrijf wil snel opschalen naar de levering van duizend houten, duurzame en circulaire woningen per jaar.

Oprichter van Lister Buildings is het vastgoedplatform COFFR. Lister ontwerpt, ontwikkelt, produceert, realiseert en investeert in duurzame en innovatieve woningen.

Bouwen met CLT

Cross Laminated Timber (kruislaaghout) ziet Lister als de oplossing voor de verduurzaming van de bebouwde omgeving. “Tegenwoordig kunnen we met CLT soortgelijke overspanningen realiseren als met beton, maar dan met een gewichtsbesparing van circa 70 tot 75%. Dit betekent een enorme potentiële reductie van funderingen en grondwerk. Gezien de mogelijke overspanningen, draagkracht, brandveiligheid en hoge mate van prefab mogelijkheden is CLT een uitstekend substituut voor beton en staal, maar vooral vele malen duurzamer en volledig circulair”, aldus de nieuwbakken ondernemers.

Standaardisering

Lister Buildings werkt met een beperkt aantal gestandaardiseerde bouwelementen en modules, die in vele configuraties te assembleren zijn. Een efficiënt digitaal en geautomatiseerd productieproces moet leiden tot hoge bouwsnelheden, hoge kwaliteit en kostenbesparingen die zorgen voor een betaalbare woning.

3 reacties op “Lister start bouw van CLT-woningen

 • Top!!! Waar komt nu het hout vandaan? Zien jullie kansen om een koppeling te maken met voedselbosbouwers in Nederland, natuurinclusieve landbouw combi met eigen materialengroei? Het zou een investering voor de toekomst kunnen zijn!

 • Beste,

  Onze CLT-panelen worden vervaardigd van hout uit duurzame productiebossen in Oostenrijk en Scandinavië. Hier wordt op de meest duurzame en toekomstbestendige methode hout gewonnen waarbij er geen concessie wordt gedaan aan natuur en milieu.

  Wij onderzoeken de mogelijkheden om in de toekomst, middels duurzaam bosbeheer, hout te winnen uit onze eigen (Nederlandse) bossen.

  Echter is er momenteel nog geen rendabele business case om hout te gebruiken uit Nederlandse (productie)bossen voor CLT-bouw. Nederlandse productiebossen zijn zeker aanwezig (140.000 hectare beschikbaar), maar de biodiversiteit en kwaliteit van natuur in deze bossen is beperkt.

  Mocht je nog andere vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij het graag.

  1. Ik lees dat de CLT-elementen voor de Lister-units uit Oostenrijkse en Scandinavische gebieden komen. Is het CLT van de producent StoraEnso ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer