Ga naar hoofdinhoud

Metsä bouwt megazagerij

Metsä Fibre, onderdeel van Metsä Group, gaat in Rauma de – naar eigen zeggen – modernste zagerij ter wereld bouwen. Dit is de grootste zagerij-investering die ooit in Finland is gedaan, ter waarde van circa 200 miljoen euro. Rauma kan straks jaarlijks zo’n 750.000 kubieke meter gezaagd grenen produceren voor voornamelijk Europese en Aziatische klanten.

De bouw van de zagerij start nog dit voorjaar, waarna de productie in het derde kwartaal van 2022 kan beginnen. Uiteraard kan de uitbraak van het coronavirus de planning vertragen.

Metsä Group maakte in het voorjaar van 2019 in totaal 2 miljard euro vrij voor investeringen in de hele waardeketen van de bosbouwindustrie. Rauma is het eerste project dat daar uit voortvloeit. De nieuwe zagerij wordt een wereldwijde voorloper op het gebied van technologie en efficiëntie, bijvoorbeeld ten aanzien van scansystemen en kunstmatige intelligentie in verschillende stadia van het zaagproces.

Jaarlijks zal er naar schatting 1,5 miljoen kubieke meter aan Fins rondhout door de fabriek gaan.

Foto: rechts de geplande zagerij. Op de achtergrond een pyrolysefabriek die houtreststoffen omzet in bio-olie, als hernieuwbare grondstof voor de maakindustrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer