Ga naar hoofdinhoud

Miljoenste GND-label in een deur geplaatst

Half juni is het één miljoenste GND-label van de Stichting Garantie Deuren (GND) in een deur geplaatst. Dat gebeurde onder toeziend oog van voorzitter Joric Witlox van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) en GND-directeur Henk Breel. Deze mijlpaal betekent dat bouwpartijen en de eindgebruikers bij 1 miljoen deuren kunnen aflezen welke beschermende prestaties de deur heeft. Dit GND-label biedt met een QR-code informatie op het gebied van brand, rook, geluid, inbraak en isolatie.  

Het garantielabel is in 2016 door Stichting Garantie Deuren (GND) geïntroduceerd. Een rood garantielabel staat voor een brand- en/of rookwerende GND-deur. Een wit garantielabel voor GND-deuren betekent dat die alleen geluidwerend, isolerend, en/of inbraakwerend zijn. Het label zit aan de scharnierzijde van de deur. Henk Breel: “Door de QR-code op het zekerheidslabel te scannen, kun je alle prestaties van de deur eenvoudig aflezen op het scherm van de smartphone. Je ziet dan meteen de gewaarborgde prestatiegarantie. Ook zie je direct of het om correct toegepaste, gecertificeerde deur-/kozijnelementen gaat en van welke fabrikant de deur afkomstig is.”

Bewustzijn

Voor brandexpert Joric Witlox van BBN is het GND-label belangrijk: “Het zorgt voor transparantie, controleerbaarheid en ook voor een stuk bewustwording. Bij een rood label zijn veel gebruikers toch extra alert. Je vertelt impliciet dat het niet handig is om zo’n deur open te laten staan, omdat de deur een belangrijke functie heeft bij de bescherming tegen brand of rook.”

Het GND-zekerheidslabel geeft naast de brandwerendheid (0, 30, 60, 90 minuten) ook de rookwerende (0, Sa of S200) prestatie van de deur aan. Om in te spelen op de toenemende eisen ten aanzien van de isolatie van de gevel, is de u-waarde ook af te lezen van het GND-zekerheidslabel. Hiermee wil Stichting Garantie Deuren het bewustzijn voor de keuze van een goed isolerende en tochtwerende deur verder vergroten.

Kwaliteitsborging met GND-label

Het GND-deurlabel wordt steeds vaker gebruikt bij kwaliteitsborging. De laatste jaren ziet GND een forse toename van het gebruik van het label. In 2020 werden er 16.000 keer QR-codes gescand en dit jaar gaan het richting de 30.000 scans. De labels sluiten bovendien aan op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die op 1 januari 2023 moet ingaan. GND hoopt dat het label dan ook in de toolkit van kwaliteitsborgers wordt opgenomen.

Voorzitter Joric Witlox van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) en GND-directeur Henk Breel vieren de plaatsing van het miljoenste label.

GND is de overkoepelende organisatie van elf toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten en is lid van de Brandveilig Bouwen Nederland. De aangesloten deurenproducenten maken zich samen sterk voor optimale kwaliteit en prestaties van binnen- en buitendeuren, het bevorderen van het vertrouwen tussen fabrikanten en hun afnemers en maatschappelijke thema’s als veiligheid en duurzaamheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer