Ga naar hoofdinhoud

Ongekend hoge prijs van hout wereldwijd

De prijzen van hout zijn de afgelopen maanden verdubbeld en stijgen nog steeds

EPV, de branchevereniging voor de Nederlandse emballage- en palletindustrie, geeft aan dat de prijs van hout wereldwijd nog nooit zo hoog was als op dit moment. De laatste maanden is de houtprijs in Europa meer dan verdubbeld en nog steeds stijgen de prijzen. De beschikbaarheid en levertijden staan hierdoor onder druk. Vooral de internationale bouwsector roert zich en haalt veel hout, dat doorgaans bestemd is voor de pallets en kisten, uit de Europese markt.

Grote verschillen

Bijzondere ontwikkelingen. Terwijl de houtverwerkende industrie, waaronder de palletindustrie, tijdens de coronaperiode gewoon doordraaide, groeide vooral de vraag naar hout voor de bouwsector. Bouwen met hout is namelijk populair. Vooral de bouwsector in de Verenigde Staten slokt veel Europees hout op. Prijzen voor vurenhout liggen daar dan ook fors hoger dan de prijzen die mensen in Nederland betalen voor hetzelfde hout. Ook in China zijn de prijzen hoog.

Cross Laminated Timber

Doorgaans gebruikt de bouwsector andere delen van een stam dan de sector die houten pallets en kisten maakt. Maar een nieuwe techniek voor prefab bouwen (Cross Laminated Timber (CLT)) vraagt nu ook massaal om deze stamdelen. In deze techniek verlijmen producenten hout tot prefab wanden en vloeren voor huizen.

EPV en haar leden maken zich al jaren hard voor het gebruik van hout. Hout is een oneindige grondstof en heeft alle voordelen waar de economie vandaag de dag om vraagt. Het is CO₂-neutraal, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, sterk en flexibel. Deze lobby blijkt succesvol. Steeds meer bedrijven vinden hout een interessant alternatief voor andere materialen. Maar mede door de sterk toegenomen vraag, de achterstanden die zijn opgelopen tijdens de coronaperiode en het feit dat jonge aanplant nog niet volwassen is, staan nu echter de beschikbaarheid en levertijden serieus onder druk.

De situatie zal voorlopig niet verbeteren. Willen we in Europa en in Nederland de houtleveranties kunnen blijven garanderen, dan zullen we mee moeten in de prijsstijgingen, strategisch moeten inkopen en blijven inzetten op hergebruik. De EPV en haar leden doen er alles aan om een goede invulling te geven aan deze extreme omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer