Ga naar hoofdinhoud

Open Dag bij De Houtdraaierij

Een aantal van de beste houtdraaiers uit West-Europa is Tweede Paasdag, maandag 2 april, te zien tijdens de Open Dag van De Houtdraaierij in Nieuw-Wehl. Zij geven demonstraties en verkopen hun kunstwerken. Ook zijn allerlei producten te koop voor hobby-houtdraaiers.

Hoofdgast tijdens de Open Dag is Phil Irons, een Britse professionele houtdraaier die wereldberoemd is met zijn vazen en holle vormen.

 

Het is de derde keer dat De Houtdraaierij de deuren open zet met Pasen; de vorige edities trokken honderden bezoekers.

Tijdens de Open Dag is er volop aandacht voor bijzondere technieken. Zo is Jan Hovens, specialist op het gebied van schroefdraad in hout, aanwezig met zijn zelf ontwikkelde ovaaldraaimachine. Toon van Loon produceert met zijn horizontale lintzaag handzame balken. Clive Brooks demonstreert excentrisch draaien, waarmee je ongelijke vormen kunt creëren. Ook staan twee experts in het afwerken van houtdraaiwerk klaar om vragen te beantwoorden. Ron van Zaltbommel is gespecialiseerd in ambachtelijke houtolie, Rien van Lieshout weet alles van producten als was en Woodoc.

Voor houtdraaiers is er tijdens de dag van alles te krijgen, van gereedschappen tot machine-onderdelen van Jockel, en natuurlijk hout en afwerkproducten. Maar ook de liefhebbers van mooie gebruiksvoorwerpen en beeldhouwwerk komen aan hun trekken. Zo verkoopt Marco Eilander pennen en sets om zelf pennen mee te maken. Ook zijn er twee beeldhouwers aan het werk. Jac Wijnhoven werkt zowel met als zonder draaibank voor zijn sculpturen, wat leidt tot figuratief werk en vloeiende, abstractere vormen. Frans Giesen laat zich meer inspireren door de natuur. Van beiden zijn ook kunstwerken te zien. En Monique Hovens ‘schildert’ met een brandpen mooie taferelen in hout.

De Belgische allrounder Ronny Eelen zal een set schalen draaien. Deze wordt direct per opbod verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om bomen te planten in het Wehlse bos. “Veel van het hout dat ik gebruik komt uit dat bos,” vertelt Ronald Kanne. “Het gaat dan om bomen die omgewaaid zijn of moeten worden gekapt voor de veiligheid of om extra ruimte creëren. Door te investeren in nieuwe bomen kunnen we meehelpen de natuur in stand te houden.”

 

Meer informatie: www.dehoutdraaierij.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer