Ga naar hoofdinhoud

Sancties en Chinese recessie leiden tot prijsval Russisch hout

Het idee dat Rusland, dat de grootste exporteur van naaldhout ter wereld was voor het een oorlog in Oekraïne begon, het hout toch wel kon verkopen op de wereldmarkt is onterecht, wijzen cijfers uit. De gemiddelde prijs voor het Russische hout is met 50 procent afgenomen.

Sinds begin 2022, na de inval in Oekraïne, kreeg Rusland te maken met sancties door Europa, Amerika en een aantal belangrijke markten in Azië. Het aandeel in de export van China steeg, van 70 procent in 2022 naar 85 procent in 2023, bericht Packaging Europe op basis van marktgegevens van Wood Resources International. Daardoor laat de recessie in de Chinese industrie zich des te harder merken. De prijzen, die juist in 2022 op een recordhoogte van 310 dollar per kuub stonden, zakten in het derde kwart van 2023 naar 163 dollar per kuub. De prijzen daalden ook doordat het hout niet meer PEFC of FSC gecertificeerd wordt (de organisaties hebben zich uit Rusland en Belarus teruggetrokken) en omdat de roebel een duikvlucht maakt ten opzichte van de dollar.

Ook volume teruggezakt


De sterkst getroffen regio is, niet verwonderlijk, het noord-westen van het land, waar zagerijen en houtfabrieken staan die zich op Europa en de Verenigde Staten richten. Maar ook de houtverwerkende industrie in Siberië ondervindt neergang van de ingezakte handel. Rusland exporteerde 32 miljoen kuub hout in 2021, dat is teruggezakt naar 21 miljoen kuub dit jaar, meldt Wood Central op basis van hetzelfde rapport. Officieel kan Rusland nog maar naar enkele landen uitvoeren zonder sancties (De Noord-Amerikanen sanctioneren door hoge importtarieven te berekenen), waaronder China, Kazachstan, Belarus, Oezbekistan, Iran, Kirgizië, De Verenigde Arabische Emiraten, Azerbeidzjan en Tadzjikistan.

Eén reactie op “Sancties en Chinese recessie leiden tot prijsval Russisch hout

  • M

    dus de amerikanen importeren nog russisch hout, en vangen daar zelfs nog geld voor ook..frappant ik dacht dat een verenigd westen dit moest voorkomen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer