Ga naar hoofdinhoud

Steeds meer aanwijzingen voor illegale import Russisch hout

Een internationaal journalistencollectief verzamelt steeds meer verhalen, data en aanwijzingen dat handelaren in Russisch hout verwoede pogingen doen om hun producten op de Europese markt te krijgen. In verschillende buitenlandse kranten en journalistieke websites wordt er volop over gepubliceerd.

Zoals de Oostenrijkse website Profil die de achtergronden natrok van een handelaar die berkenmultiplex uit Kazachstan in de aanbieding heeft, maar volgens zijn social media tot voor kort, of nog steeds, dat is juist niet erg duidelijk, als verkoopleider van Sveza werkte, een onderneming van Alexei Mordaschov, een al sinds het voorjaar van 2022 gesanctioneerde oligarch.

Importcijfers tonen aan dat de handel tussen landen van de Europese Unie in hout(producten) met Turkije, Kazachstan en China enorm gestegen is, volgens marktkenners met meer volume dan die landen in staat zijn te produceren. Internationale journalisten vonden correspondentie waarin ofwel verzekerd wordt dat de papieren in orde zijn maar ook berichten waarin handelaren duidelijk maken dat het om Russisch hout gaat maar dat dat op de papieren niet zichtbaar zal zijn.

Europa handelde voordat Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022 voor circa 3 miljard US dollar (2,6 miljard euro) in Russische houtproducten. De handel is in twee stappen gesanctioneerd, eerst door sancties op de (bedrijven van) oligarchen met nauwe banden met de Russische heersers, later door een algemene sanctie op al het hout uit Rusland. Siberisch lariks en berkenmultiplex gelden als kwalitatief heel lastig vervangbaar.

Eén reactie op “Steeds meer aanwijzingen voor illegale import Russisch hout

  • Klaver . G.F.

    40 jaar in een Grenen huis uit Finland . Dat terugverdienen op besparing van stook
    kosten .216 m2 / 840.5 M3 . +++++++
    En nog steeds een koel huis in de zomer , en heerlijk warm in de winter .
    Voor een stook prijs nu gas € 120 p/m .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer