Ga naar hoofdinhoud

Schadelijke kolonies grondtermieten in Nederland

Termieten (archiefbeeld)

Voor het eerst zijn in Nederland schadelijke kolonies grondtermieten aangetroffen. Ze hebben bij twee woningen in Zuid Holland schade aangericht. Termieten kunnen grote schade aanrichten aan gebouwen, meubels, hekwerken, palen en andere hout-structuren.

Het gaat om de Amerikaanse grondtermiet, een soort die door het knagen aan (constructie)hout veel schade aan gebouwen kan toebrengen. Dit meldt het Kennisnetwerk Invasieve Exoten op basis van een publicatie in Entomologische Berichten.

De termieten hebben flinke schade veroorzaakt aan de twee woningen: de funderingen zijn aangevreten, evenals hout op de begane grond en de eerste verdieping. Mogelijk zitten de beestjes ook in het dak. De veiligheid van de panden is daardoor in het geding, zeggen de onderzoekers.

Eind 2019 stuurde een plaagdierbeheerser een monster met termieten uit het genus Reticulitermes op naar het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) die het vervolgens deelde met EIS Kenniscentrum Insecten. De dieren waren afkomstig uit hout in een gebouw in het buitengebied van Zuid-Holland.

Amerikaanse grondtermiet

Later bleek dat de termieten ook bij de buren zaten. Het gaat om de Amerikaanse grondtermiet, met de Latijnse naam Reticulitermes flavipes. Het is een exoot, die van nature niet in Nederland voorkomt. De termieten zijn afkomstig uit de warmere streken in het oosten van de Verenigde Staten en Mexico. In andere Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Italië hadden ze zich al eerder gevestigd.

De eerste exemplaren van de huidige kolonies termieten zijn hoogstwaarschijnlijk al zo’n tien jaar geleden meegekomen met planten uit Noord-Amerika. Die import is gestopt, maar de onderzoekers houden er rekening mee dat de dieren zich eerst nog verder hebben kunnen verspreiden.

Meer kennis over termieten nodig

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat er meer kennis komt over hoe termieten zich verspreiden en hoe ze kunnen worden opgespoord en bestreden. Doordat het in Nederland steeds warmer wordt, is het een opkomend probleem, zeggen ze. Er werd gedacht dat de termieten niet tegen de Hollandse winters zouden kunnen, maar dat blijkt niet te kloppen.

Aangevreten fundering

Er zijn na de eerste melding in Nederland maatregelen genomen om de dieren uit te roeien, maar die hebben niet gewerkt. De termietenkolonie heeft zich nu verspreid over een gebied van zo’n 1500 vierkante meter, met daarop twee woningen.

Op twee andere plaatsen zijn later ook nog kolonies grondtermieten gevonden. Hoe groot die zijn en hoeveel schade ze hebben aangericht, wordt nog onderzocht. Ook is de locatie niet bekendgemaakt.

Meer over termieten

Ze behoren tot de klasse van de insecten, zijn wit en verwant aan kakkerlakken. Termieten leven net als mieren in kolonies, waarin ze met elkaar samenwerken. Ze kunnen maximaal zo’n twee centimeter groot worden en komen vooral voor in tropische en subtropische gebieden. Een kolonie kan uit wel miljoenen dieren bestaan, ze leven meestal ondergronds en maken enorme nesten.

Een kolonie bestaat uit werkers (die voedsel verzamelen en het nest bouwen) en soldaten (die het nest bewaken en vijanden verjagen). Iedere kolonie heeft een koningin en een koning, die voor het nageslacht zorgen.

Wat termieten uniek maakt, is dat ze uitsluitend leven van cellulose, het hoofdbestanddeel van de celwand van bomen en planten. De meeste termieten eten dood hout of verdorde planten en grassen.

Zorgen

De vondst van de termietenkolonies is zorgelijk, zeggen het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen en EIS Kenniscentrum Insecten, die het onderzoek deden. Er werden in Nederland wel eens vaker termieten aangetroffen, maar daarbij ging het om één of hooguit enkele dode exemplaren in geïmporteerde goederen of om een dier dat was meegereisd met vakantiegangers.

Amerikaanse grondtermieten veroorzaken veel schade: ze knagen van binnenuit aan houten balken en stronken, waardoor ze van de buitenkant lastig te zien zijn. Ze zijn te herkennen doordat ze moddertunnels graven, waarmee ze zich beschermen tegen uitdroging.

2 reacties op “Schadelijke kolonies grondtermieten in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer