Ga naar hoofdinhoud

Touwtrekken om Tikkurila

Het Nederlandse verfconcern AkzoNobel bindt de strijd aan met multinational PPG om de Finse verffabrikant Tikkurila over te nemen. AkzoNobel is bereid zo’n 1,4 miljard euro te betalen voor deze maker van houtverf voor binnen en buiten.

De producten van Tikkurila zijn in Nederland te koop via importeur Finnpaints in Etten-Leur. PPG deed recent een bod van ruim 1,2 miljard euro op Tikkurila, waar de Finnen in principe al mee akkoord gingen. AkzoNobel gaat hier nu 13% boven zitten, in de hoop de Amerikanen af te troeven.

Topman Thierry Vanlancker van AkzoNobel vindt dat zijn onderneming en Tikkurila “een natuurlijke combinatie” vormen en spreekt over een “gedeeld Europees erfgoed”. Ook hebben de twee fabrieken volgens hem dezelfde ideeën over milieuvriendelijkheid.

Geen onbekenden

Om voor de overname goedkeuring te krijgen, heeft AkzoNobel al afspraken gemaakt met het Deense Hempel om verschillende onderdelen te verkopen. Waaronder AkzoNobels activiteiten op het gebied van decoratieve verf in Scandinavië en de Baltische staten.

AkzoNobel en PPG zijn geen onbekenden van elkaar. Het Amerikaanse concern deed in 2017 een poging om AkzoNobel over te nemen. Dat wees herhaaldelijk de Amerikaanse avances af, maar kreeg het daardoor wel aan de stok met activistische aandeelhouders. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat AkzoNobel zijn speciaalchemietak in 2018 van de hand deed en alleen als verfbedrijf doorging.

(bron: Schildersvak.nl, foto: Tikkurila)

Lees ook: AkzoNobel verwerft poedercoatings voor platen

Eén reactie op “Touwtrekken om Tikkurila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer