Ga naar hoofdinhoud

Van der Meer Prefab haalt KOMO op montage hsb-elementen

Van der Meer Prefab uit het Friese Drogeham heeft recent het KOMO-procescertificaat Montage van Houtskeletbouw (hsb) in ontvangst genomen van de certificerende instelling SKH uit Wageningen.

Daarmee is het na Houtbouw ’t Zand het tweede bedrijf met dit certificaat. Veel houtskeletbouwbedrijven beschikken over een KOMO-certificaat voor de productie van elementen in de eigen fabriek, gebaseerd op de BRL 0802 (Beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat voor montage van houten en houtachtige bouwdelen). Dat wordt dus gecontroleerd. Dat geldt niet voor de montage op de bouwplaats.

Montage hsb KOMO gecertificeerd

Dat het bedrijf dit montageproces nu ook gecertificeerd heeft volgens de uitvoeringsrichtlijn URL 0802-0904 Montage en afmontage van houtskeletbouw is belangrijk voor de interne kwaliteit, maar ook belangrijk met het oog op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die op 1 januari 2024 in werking treedt, zo licht Jan Hoekstra het nieuws toe. ‘Wij doen vaak de productie én montage van onze eigen elementen. Dan zou het zonde zijn om tegen een aannemer te moeten zeggen dat hij de montage en kwaliteitsborging zelf moet regelen. Nu hebben we ook dat aspect afgedekt. Daarmee wordt de controle door de kwaliteitsborger tijdens de bouw veel beperkter. Dat zou dus financieel voordeel voor de aannemer moeten opleveren.’

Naast dat Van der Meer Prefab de producten die het bedrijf maakt controleert op kwaliteit, let het bedrijf in de uitvoering ook op de situatie op de bouwplaats (toleranties, vlakheid etc.) en zaken als opslag en transport. Ook is er een montagehandboek opgesteld en doet Van der Meer Prefab een oplevering van de eigen werkzaamheden met eventuele controlemetingen.

Bij de MeerThuis-woninglijn wordt zelfs een blowerdoortest uitgevoerd voor het meten van de luchtdichtheid van het casco. ‘Hier kan de kwaliteitsborger gebruik van maken. We kunnen dus een belangrijk deel van zijn dossier aanleveren.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer