Ga naar hoofdinhoud

Houtbewerking in Nederland extreem duur

Het probleem speelt al heel lang en heeft alles te maken met rekenen-rekenen-rekenen.

In het verleden publiceerde de VVNH ieder jaar de gemiddelde resultaten van houthandels mét versus zónder houtbewerking. En ieder jaar bleek weer dat houthandels zonder houtbewerking gemiddeld een hogere winst behaalden dan branchegenoten met eigen schaafbanken. Punt was dat zagen en schaven werden gezien als een service, maar bovendien bleven de machines een groot gedeelte van de tijd ongebruikt.

Scandinavië

Hoewel de vergelijkende cijfers niet meer gerapporteerd worden, zal het verschil alleen maar groter zijn geworden. Houtbewerking is gewoon extreem duur in Nederland. Onze lonen liggen ongekend hoog in vergelijking met de meeste herkomstlanden, zeker als het gaat om de aanvoerlanden van hardhout. En de schaafbanken in Scandinavië draaien niet alleen fulltime, maar ook nog eens veel sneller: massaproductie dus.

Verschil maken

Toch zie je nog steeds houthandels investeren in (afkort)zagen en schaven. Waarom? Om het verschil te kunnen maken ten opzichte van de concurrent?
Maar er zijn genoeg loonbewerkers en houtindustrieën die goedkoper en op grotere schaal kunnen bewerken en relatief snel kunnen leveren. Sterker nog: vaak kunnen zij hout ook gronden, beitsen, lakken of brandwerend maken.

Denk goed na

Als een houthandel investeert in opleiding van het personeel, zodat zijn verkopers de aannemer beter kunnen adviseren en de (uitbestede) bewerking mee kunnen verkopen, dan is een calculatie eenvoudiger te maken en zal er altijd meer geld verdiend worden. Denk dus goed na voordat je een nieuwe machine koopt of een oude vervangt – en zorg dat je voor- en nacalculatie ook altijd overeenkomen.

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Eén reactie op “Houtbewerking in Nederland extreem duur

  • Wat een toeval dat ik dit lees. Wij bij Waanders Hout te Rijssen waren voorheen vooral een houthandel. De laatste 20 jaar zijn wij ons echter steeds meer gaan specialiseren op houtbewerking. Ons machinepark is daarom behoorlijk uitgebreid. Ook kunnen wij inderdaad gronden, beitsen en lakken. Zo heeft elk bedrijf zijn eigen specialiteit: waar de één goed is in hout verhandelen is de ander weer goed in houtbewerken, ieder zijn vak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer