Ga naar hoofdinhoud

Nietsdoen en wegkijken

Soms lijkt ons dagelijks streven een futiliteit vergeleken met de grote gebeurtenissen in de wereld. Het zal niemand zijn ontgaan dat grote delen van Australië in brand staan of stonden.

Een bijna onvoorstelbaar groot areaal bos is de afgelopen maanden in vlammen opgegaan of door het vuur aangetast. Volgens nieuwsberichten zijn er zeker 23 mensen omgekomen, ruim een miljard dieren gedood, honderden huizen afgebrand en miljoenen hectaren bos verwoest, waaronder delen van tropische bossen die eeuwenlang gevrijwaard waren gebleven van branden. Brandweerlieden – vaak vrijwilligers – zijn de nieuwe helden van het land. En terecht.

Aanjager

De natuurramp wordt steeds vaker in verband gebracht met klimaatverandering: die leidt tot periodes van grote droogte, wat weer een aanjager is voor de bosbranden. De Australische overheid krijgt de rekening gepresenteerd voor decennialang nietsdoen en wegkijken. De overheid heeft veel te lang afspraken over het terugdringen van CO2-emissies getraineerd, vooral om de grote belangen van de Australische kolenindustrie veilig te stellen.

Cynisch

Mogelijk leidt de ramp tot een andere houding in het klimaatdebat, tot ‘transitie’. Je hebt een catastrofe nodig om zaken te veranderen. Dat is natuurlijk een cynische vaststelling. In het verleden hebben we dat ook gezien met bijvoorbeeld het drama in de kerncentrale van Tsjernobyl, met als gevolg het afblazen van de plannen van de Nederlandse overheid om meer kerncentrales te bouwen. Of meer recent met de kernramp in Fukushima, waarna de Duitse regering haar beleid voor elektriciteitsproductie drastisch heeft herzien ten faveure van meer duurzame oplossingen.

Decennium van transitie

Hoe cynisch ook, het zou een opsteker zijn als de recente bosbranden in de Amazone, in het zuiden van de Verenigde Staten, in Zuid-Europa en nu in Australië de meest verstokte klimaatsceptici over de streep trekken. Als de afgelopen november vastgelopen klimaatonderhandelingen later dit jaar in Glasgow weer vlot getrokken worden. En als duurzaam bosbeheer en bosaanplant prominente aandacht krijgen tijdens de klimaattop van november 2020.
Daarmee zou het nieuwe decennium zijn naam eer aandoen: het decennium van transitie. Ik wens u een goed 2020 en veel succes met uw dagelijks streven. Samen kunnen we er een duurzamere wereld van maken.

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer