Ga naar hoofdinhoud

Wéér een gemiste kans

Het was de tweede helft van 2019 een komen en gaan in Den Haag. Toen met de uitspraak van de Hoge Raad in het stikstofdossier alle hens aan dek was, wist menigeen zich te mobiliseren richting de Hofstad. Maar waar was de houtsector?

De uitspraak van de Hoge Raad kwam hard aan bij iedereen, van politiek Den Haag tot de spelers in het veld. Johan Remkes’ expertise werd gevraagd door minister Schouten als voorzitter van de adviescommissie Stikstofproblematiek. Met als doel te komen met aanbevelingen en oplossingsrichtingen over hoe om te gaan met de vergunningverlening.

Succesjes

Het rapport heeft heel wat teweeggebracht. Boeren gingen massaal op pad en rijkswegen richting Den Haag waren nauwelijks meer te betreden voor de gewone passant. Nog nooit was het boerenprotest zo massaal als nu op het Malieveld.
Land- en tuinbouworganisaties waren niet te spreken over de draconische maatregelen die genomen moesten worden. Het land was te klein en enkele provincies achtten zich gedwongen de aangekondigde maatregelen te herzien of geheel van tafel te vegen. De boeren hadden hiermee enige succesjes geboekt.

Beweging

‘Goed voorbeeld doet volgen’, moeten grondverzet- en loonbedrijven hebben gedacht. In no-time stond het Malieveld opnieuw vol met demonstranten tegen het milieubeleid. Deze keer betrof het de PFAS-norm. PFAS, wie had daar van gehoord? De hele bouwwereld ging plat, omdat vergunningen niet meer worden afgegeven voor nieuwe projecten. Grond mocht niet meer verplaatst worden en daardoor lag alles stil. Inmiddels is de norm iets verhoogd, waardoor er langzaamaan weer beweging komt voor de mensen in deze sector.

Geen initiatief vanuit houtsector

Iedereen liet van zich horen, van boeren tot aannemers in het grondverzet. Sponsoren uit de voedingsindustrie gaven massaal gehoor aan de oproep om demonstraties financieel te ondersteunen.

Maar waar was de houtsector? Had de houtwereld zich niet moeten mobiliseren met alle houthandels, aannemers, bouwmarkten, DHZ-ketens, importeurs, agenten, de Koninklijke VVNH en een ieder die zijn of haar brood verdient in onze sector? Wij die uiteindelijk afhankelijk zijn van het verbruik van onze producten in de bouw, de grond-, wegen- en waterbouw en door de particulier?
Waarom stonden wij niet massaal op het Malieveld om onze solidariteit te uiten? Waarom heeft niemand van ‘ons’ het initiatief genomen om aan heel Nederland te laten zien dat Den Haag doorslaat? Het was een unieke gelegenheid om onze afnemers te steunen en tegelijkertijd ons product te promoten als milieuvriendelijk. Wéér een gemiste kans!

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer