Ga naar hoofdinhoud

Illegaal hout: OM gaat actiever opsporen en vervolgen

Teakhout stammen

Het Openbaar Ministerie gaat de komende jaren de opsporing en de strafrechtelijke vervolging als het gaat om illegaal hout intensiveren.

Belangrijkste argument van het Openbaar Ministerie om meer te controleren en actievere te vervolgen is de toenemende druk op het milieu door ontbossing.

‘Vanuit de aanpak en bestrijding van milieucriminaliteit zet het OM de komende jaren meer in op opsporing en strafrechtelijke vervolging als het gaat om illegaal hout,’ klinkt het vanuit het OM.

Teak uit Myanmar

Momenteel eist het OM tegen twee bedrijven geldboetes en taakstraffen vanwege illegale import van teakhout uit Myanmar via Tsjechië.

‘Door illegale houtkap lopen de bossen gevaar. Ontbossing leidt tot klimaatproblemen en uitbuiting van lokale bewoners. Ook zorgt illegale houthandel voor een systeem van ondermijnende criminaliteit in zowel de landen waar illegaal gekapt wordt, als bij het importerende land. Om dit tegen te gaan, moeten houthandelaren aantonen dat zij zorgvuldig zijn geweest bij de aankoop en invoer van het hout.’

Het OM wil in de toekomst sneller tot strafrechtelijke vervolging overgaan wanneer in Nederland illegaal hout wordt aangetroffen. Volgens de Europese Houtverordening is het verboden illegaal hout op de Europese markt te zetten.

Europese houtverordening

De Europese houtverordening is sinds maart 2013 in werking. Marktdeelnemers moeten garanties geven over de legale herkomst van hun producten door een stelsel van zorgvuldigheidseisen (3 eisen) toe te passen. Keurmerken als FSC en PEFC kunnen daarbij helpen.

De drie eisen

 • U verzamelt gegevens over de herkomst van het hout en bewaart die 5 jaar.
 • U voert risicoanalyses uit, waarmee ingeschat kan worden of het hout legaal is gekapt.
 • U neemt maatregelen, zodat het risico dat u illegaal hout verhandelt verwaarloosbaar is.

Deze 3 stappen vormen samen het zogenoemde stelsel van zorgvuldigheidseisen. In het internationale handelsverkeer ook wel Due Dilligence System (DDS) genoemd.

3 reacties op “Illegaal hout: OM gaat actiever opsporen en vervolgen

 • Arthur J. van der Veen

  Geachte redactie; weer een totaal onzin verhaal uit de koker van het OM/NVWA, er is geen sprake van ” illegaal hout uit Myanmar ” alles is gecontroleerd door de CZ autoriteiten en goed bevonden. Het gebrek aan kennis bij de NVWA/OM inzake de houtverordening en een persoonlijke vete van een ” senior inspector ” van de NVWA die verklaarde in de rechtzaal : ” Ik wil dat al het gekapte hout naar 1 plaats wordt gebracht zodat ik het kan controleren in Myanmar ” geeft aan de kennis en verstand wat deze lieden hebben.Deze ” senior inspector ” heeft een on line opleiding in paarden verzorging gevolgd .
  Deze zaak is er een van List Leugens en Bedrog om hun onkunde te verdoezelen. Deze lieden zijn het voorbeeld van de huidige Woke generatie; overal een mening over hebben maar geen kennis van zaken.
  Wij gaan zelf, ja ik ben de importeur in CZ, een video op het internet zetten om deze onzin zoals verkondigd door Uw blad te weerleggen.

  1. Jan Maurits Schouten

   Goedendag mijnheer Van der Veen, wij berichten slechts over de zaak. We hebben inzicht in de tenlastelegging gehad maar de repliek verder niet gezien. Daar houden we ons voor aanbevolen. We wachten de uitspraak met interessse af. U kunt ons altijd contacten, we komen ook graag met u in contact. De redactie.

 • M.S.V. van Lokhorst

  Het OM kan wel Nederlandse ondernemers vervolgen maar wat heeft dit onderzoek wel niet gekost? En wat levert het op? Een officier die pas op één van de laatste zittingsdagen de eis aanpast omdat de verdachten wel erg de dupe zijn van menselijke misrekening ?

  (Volgens het OM: De aanpassing van de eis is in deze zaak gelegen in de tijd dat het onderzoek in beslag heeft genomen sinds de aanvang van het onderzoek en de persoonlijke omstandigheden van alle drie de verdachten. Ze (NVWA, politie en OM) hebben dus al die tijd geen idee gehad wie ze eigenlijk vervolgden: De “persoonlijke omstandigheden” zijn het gevolg van het handelen van de genoemde “samenwerkende” instanties: Een geld slurpend project waar de natuur helemaal niets aan heeft.
  Laat het een les zijn: Betrek altijd ook de mens als je de natuur wilt beschermen !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer