Aan de vooravond van de Malaysian Wood Expo, een handelsbeurs in Kuala Lumpur van 18 tot en met 20 juni, laat Maleisië al iets van zijn ambities zien. Alleen al de (grootste) provincie Sarawak mikt op een exportomzet ter waarde van 1,6 miljard euro.
In Sarawak, op het Maleise deel van het eiland Borneo, is in de covid-periode een plan gemaakt voor de toekomstige kansen voor de economie van het Aziatische land. Er is in de afgelopen jaren 200.000 hectare achterstallig productiebos op orde gebracht. Bij het herstel van bossen wordt nadrukkelijk ook gekeken naar financiering via carbon credit-systemen. Verder is het areaal bamboebossen voor commerciële doeleinden fors uitgebreid en is ook 45 miljoen hectare bos als ‘natuurlijk bos’ onder langdurig certificaat gebracht. Tenslotte ambieert Sarawak om in 2025 een extra 178.000 hectare aan productiebos rijk te zijn.
De Australische website Woodcentral weet te melden dat er inmiddels 50 consessies zijn uitgegeven voor duurzaam beheerde productiebossen met een gezamenlijke oppervlak van 2,89 miljoen hectare.
De belangrijkste houtsoorten die de Maleisische provincie exporteert zijn acaccia, batai, eucalyptus en kelampayan. De houtsoorten zijn in tal van producten, van meubels tot plaatmateriaal, toe te passen. De Maleisische overheid en bedrijfsleven wil dit goede nieuws uiteraard graag delen. Ondertussen weer Woodcentral ook dat de Maleisiërs zelf zich ook aan het oriënteren zijn op investeringen in hoogwaardige machines. Het idee is om de eigen productie van houtproducten verder te vergroten, om waarde toe te voegen aan de exportproducten.
[…] Borneo (Sarawak, Labuan en Sabah) heeft er een tijd ontbossing plaatsgevonden. De Maleise overheid heeft inmiddels een programma ingesteld om de houtproductie te verduurzamen (door de aanleg van plantages en beter te controleren op […]