Ga naar hoofdinhoud

Houthandel lijdt onder stijgende energiekosten

In augustus heeft de Duitse Vereniging van de Houthandel (GD Holz) een onderzoek uitgevoerd naar de gestegen energiekosten in de houthandel. Van de 33 ondervraagde bedrijven gebruikt de meerderheid (45%) voornamelijk hout om warmte op te wekken. Gevolgd door gas met 38% en olie met 10%. 55% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan zelf elektriciteit op te wekken. Deze bedrijven dekken gemiddeld 50% van hun elektriciteitsbehoefte uit eigen opwekking.

Voor 2023 verwacht de houthandel forse kostenstijgingen in de energiesector. Volgens de bedrijven zijn de kosten in 2022 al flink gestegen.

Besparingen

Gevraagd naar het potentieel om energie te besparen, zag 69% van de deelnemers een gemiddeld of hoog potentieel als het ging om ‘investeren in hernieuwbare energiebronnen’. 42% ziet gemiddeld of groot potentieel in het verminderen van hun energieverbruik in het algemeen.

Een derde van de deelnemers ziet elk middelgroot of groot potentieel voor de thema’s ‘overstappen op andere energiebronnen’ en ‘investeren in energiebesparende maatregelen’. De energiebesparende maatregelen in het magazijn of de tentoonstellingsruimte scoorden hier het slechtst, 82% en 85% zagen hier weinig of geen potentie. De ondervraagde bedrijven streven ernaar hun energieverbruik met gemiddeld 14% te verminderen.

Doorberekenen?

Een ander belangrijk punt is de vraag of de hogere energiekosten zijn door te berekenen aan klanten. De deelnemers aan het onderzoek geven aan dat ze gemiddeld 21% van de kostenstijging kunnen doorberekenen aan hun klanten.

67% van de ondervraagde bedrijven verwacht meer steun voor hernieuwbare energie van politici. 45% van de ondervraagden vindt het onderwerp ‘Meer draagvlak voor energiebesparende maatregelen’ belangrijk, gevolgd door 42% voor ‘Risicoverdeling over zoveel mogelijk energiebronnen’ en 30% voor verlaagde belastingtarieven.

Tot slot zijn er vragen gesteld over de gevolgen voor de houthandel als de energievoorziening in de winter niet stabiel kan worden gehouden. 27% verwacht een aanzienlijke omzetdaling, gevolgd door 55% die kleine tot matige gevolgen verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer