Ga naar hoofdinhoud

Zeldzame partij teak in Amsterdam

Bij de gespecialiseerde houthandel Amsterdamsche Fijnhout ligt sinds kort een partij zeldzaam teakhout. Het gaat om teak met lengtes tot wel 4 meter, afkomstig uit Indonesië.

Directeur Ivar Brugman van Amsterdamsche Fijnhout is best trots op de partij, waartussen volgens kenners zich ook latten van jachtbouwkwaliteit (QS Quality) bevinden. De partij is geheel legaal in Nederland ingevoerd. Brugman: ‘Het gaat op hout van plantages op Java, die volgens de FSC-standaard beheerd worden door overheidsinstantie Perhutani. Dat bedrijf wijst geheel autonoom oogsten toe aan partijen.’
In dit geval was die partij Java Teak Trading, een initiatief van Watse Tigchelaar, die al decennia hout importeert uit Indonesië. Hij slaagde er in de partij naar Nederland te verschepen, in het najaar zal een tweede vracht van vergelijkbare kwaliteit teakhout naar Nederland komen.
De markt voor teakhout van deze kwaliteit is, als bekend, ernstig verstoord sinds het hout niet meer uit Birma mag worden ingevoerd. Birma is het ideale groeigebied voor lang, noestvrij, kwartiersgezaagd teakhout. Legaal teak komt sindsdien uit andere werelddelen maar heeft niet dezelfde kwaliteit.
Brugman: ‘Het is geen heel grote partij, een dek van een superjacht ga je hier niet mee maken, zeker niet in lengtes van 4 meter. Maar voor de kleinere jachtbouw en andere hoogwaardige buitentoepassingen is het zeer geschikt. Het is best bijzonder dat er weer legaal een partij teak van deze kwaliteit beschikbaar is.’

Meer over de invoer van teak uit Indonesië in Houtwereld 13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer