Ga naar hoofdinhoud

Corona heeft meubel & interieur in zijn greep

Brancheorganisatie CBM meldt dat bijna de helft van de meubelindustrie en interieurbouw hinder ondervindt van het coronavirus. De andere helft geeft aan nog geen problemen te ervaren, maar die wel te verwachten.

Op 27 februari presenteerde CBM de eerste onderzoeksresultaten naar de impact van het COVID 19-virus op de meubelindustrie en interieurbouw in Nederland. Drie weken later wijst een tweede meting uit dat het percentage bedrijven dat daadwerkelijk problemen ondervindt, is opgelopen van 10% naar 43%. Verder groeide het percentage respondenten dat nog geen problemen heeft maar die wel verwacht van 30% naar 52%. Tot slot daalde het percentage bedrijven dat geen problemen heeft en die ook niet verwacht, van 60% naar 5%.

Annuleren van opdrachten

Aan de tweede online meting deden 230 ondernemers mee. Stagnatie in de leveringen van grondstoffen, producten en halffabricaten blijkt iets in omvang te zijn toegenomen, maar is vooral diverser geworden. Er zijn nu meer bedrijven met leveringsproblemen dan drie weken geleden. Daarnaast kampt één op de vijf ondernemingen met het intrekken van opdrachten. Ruim 40% van de bedrijven geeft aan daar nu nog geen problemen mee te hebben maar die wel te verwachten. Annulering van opdrachten wordt daarmee een steeds nijpender probleem in de meubelindustrie en interieurbouw. Ondernemers melden nu nog wel werk onderhanden te hebben, maar over enkele weken niet meer.

Leveringsverplichtingen

Bedrijven ervaren op dit moment nog geen grote transportproblemen, maar zij voorspellen die wel de komende weken. Zeker wanneer steeds meer landen de grenzen sluiten. Ondernemers gaan pas uitwijken naar alternatieve leveranciers – liefst dichter bij huis – wanneer dat echt noodzakelijk is.

Ondernemers hebben nu nog weinig juridische problemen door het niet kunnen voldoen aan leveringsverplichtingen. Een kwart verwacht hier binnenkort wel tegenaan te lopen, maar dit in goed onderling overleg met betrokkenen te kunnen oplossen.

Werktijdverkorting

Ruim de helft van de ondernemers verwacht gebruik te maken van de nieuwe regeling rond werktijdverkorting en de andere voorstellen uit het pakket van noodmaatregelen, dat de regering recent naar buiten bracht.

Klik HIER voor het volledige onderzoek van de CBM

Eén reactie op “Corona heeft meubel & interieur in zijn greep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer