Ga naar hoofdinhoud

Houthandel bereidt zich voor op Wkb

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) maakt aannemers vanaf 1 januari 2022 juridisch nóg verantwoordelijker voor de kwaliteit van bouwwerken. Timmerfabrikanten verwachten nauwelijks aanpassingsproblemen. Houthandelaren hebben echter vragen. Zijn er straks genoeg kwaliteitsborgers? Hoe zit het met het afschuiven van schuld naar leveranciers? En heeft degene die zijn werk goed doet, niets te vrezen?

De Wkb regelt onder meer de aansprakelijkheid rond de kwaliteit van een bouwwerk en verankert die in het Burgerlijk Wetboek. Daardoor kan de consument na oplevering terugvallen op de aansprakelijkheid van de aannemer. Afspraken en (product)documentatie worden vastgelegd in een ‘opleverdossier’. Bij een gebrek na oplevering, moet de aannemer aantonen dat dit hem niet toe te rekenen valt. De Wkb draait de bewijslast dus om.

Rol van de houthandel

Aannemers gaan hun leveranciers, zoals de houthandel, vragen om het aanleveren van bewijsmateriaal. Bijvoorbeeld in de vorm van kwaliteitsverklaringen, verwerkings- en onderhoudsvoorschriften of garanties. Bovendien betrekken zij houthandelaren nauwer bij de bouw door hen om advies te vragen. Zoals bij het kiezen van de juiste producten, de verwerking en het onderhoud. Dat kan plaatsvinden vanaf het ontwerpproces.

In Houtwereld licht Eric de Munck (Centrum Hout) de Wkb toe. Dat doet ook Peter Ligthart, adviseur bouwregelgeving en kwaliteitsmanagement. Praktijkverhalen zijn er van Nick Nijman (TABS Holland Milieu & Certificering) en Johanna Piek (TABS Holland Business Improvement). Tot slot schetst Pieter de Vreugd (De Hillegomse) de vorderingen binnen zijn houthandelsgroep.

Klik hier voor de complete online editie van Houtwereld nr. 2 van 12 februari 2021 (gratis voor abonnees op het vakblad). Nog geen abonnee? Klik hier voor een abonnement of proefnummer.

Lees ook: Spanten en liggers kunnen lang(er) mee

Eén reactie op “Houthandel bereidt zich voor op Wkb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer