Ga naar hoofdinhoud

Spanten en liggers kunnen lang(er) mee

De toepassing van CLT in Nederland rukt op. Afgezien daarvan is het gebruik van geoptimaliseerd hout de afgelopen decennia toegenomen. Het succes hangt af van de juiste detaillering en het weren van vocht en water. Dit voorkomt veel ellende, constateren Alexander Kloppenburg en Wim de Groot. De beide projectleiders van SHR komen tijdens hun inspecties zowel goede als slechte voorbeelden tegen.

Kloppenburg en De Groot merken dat gelamineerd (gelijmd) gevingerlast hout in constructieve toepassingen na tientallen jaren veelal nog in goede staat verkeert. Zelfs als er sprake is van enige delaminatie en/of aantasting, blijven de spanten en liggers hun functie prima vervullen.

Bij delaminatie en aantasting brengt SHR de oorzaak en omvang in kaart. Ook berekenen en bepalen de projectleiders in hoeverre herstelmaatregelen nodig zijn. De ene keer volstaan slimme aanpassingen, de andere keer komen innovatieve reparatietechnieken in beeld.

Juiste detaillering

“De grootste les die wij na jaren van inspecties trekken, is dat bij het plaatsen de juiste detaillering is toegepast en voorkomen wordt dat vocht zich kan ophopen. In dat geval verkeren de liggers na tientallen jaren nog in uitstekende staat”, aldus Alexander Kloppenburg en Wim de Groot. “Ook liggers die zijn gefabriceerd volgens het gelijmde en genagelde principe, en dus zeker meer dan 60 jaar oud, kunnen nog in voortreffelijke conditie zijn. Worden liggers echter vochtig en kunnen ze niet drogen, dan zijn ze na enkele jaren al ernstig aangetast.”

Klik hier voor de complete online editie van Houtwereld nr. 1 van 22 januari 2021 (gratis voor abonnees op het vakblad). Nog geen abonnee? Vraag hier een abonnement of proefnummer aan.

(foto: SKH/SHR)

Lees ook: Meer nadruk op afwerking van houten gevels

Eén reactie op “Spanten en liggers kunnen lang(er) mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer