Ga naar hoofdinhoud

Houthandel koopt houtzaagmolen

Zeventiende-eeuwse paltrokmolen De Otter en het bijbehorende terrein aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam Oud-West zijn verkocht aan houthandel G.T. van der Bijl. Met hulp van de Triodos Bank wil de nieuwe eigenaar de molen weer permanent laten draaien en het terrein in oorspronkelijke staat herstellen en verduurzamen. Met de gemeente wordt nog gepraat over onder meer een openbaar museum.

De Otter is de oudste bewaard gebleven houtzaagmolen (1631) in Amsterdam. Oorspronkelijk stonden er ongeveer 26 houtzaagmolens in de hoofdstad.

Hoewel G.T. van der Bijl al meer dan tweehonderd jaar betrokken is bij het molenterrein, was het niet altijd in eigendom. Met de verkoop is het terrein nu in handen van de partij die zich jarenlang structureel heeft ingezet voor het behoud daarvan.

De aandeelhouders van G.T. van der Bijl – de familie Eras, Wijnand Luttikholt en Guido Mensink – werken daarbij samen met een handvol toegewijde molenaars.

Directeur Guido Mensink: “De positieve reacties die we opnieuw ontvingen uit de buurt, bewijzen dat het hoog tijd is dat de molen weer permanent gaat draaien en we het terrein in ere herstellen. De geschiedenis van onze prachtige stad, de ambachten, al die verhalen over het terrein en de molen moeten we blijven vertellen. Wij doen er alles aan om de oudste paltrokmolen binnen afzienbare tijd permanent te laten draaien en openbaar toegankelijk te maken.”

(foto: Jan-Jaap Hubeek)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer