Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe norm voor impregneren van hout

NEN heeft een ontwerpnorm gepubliceerd over hoe je de impregneerbaarheid van houtsoorten bepaalt. Wie dat wil, kan tot en met 18 februari commentaar indienen op deze NEN-EN 14734.

De conceptversie van de NEN-EN 14734 beschrijft een laboratoriummethode voor de bepaling van de behandelbaarheid van houtsoorten, die moeten worden geïmpregneerd met verduurzamingsmiddelen. Met de methode zijn ook verschillen tussen monsters van dezelfde houtsoort maar uit verschillende groeigebieden te onderzoeken.

De methode gebruikt een waterige oplossing van kopersulfaat, maar kan ook worden aangepast. Bijvoorbeeld als de reactie van het hout op een specifiek verduurzamingsmiddel wordt gezocht. De indringing van het middel wordt gemeten en het hout wordt in een behandelbaarheidsklasse ingedeeld.

Commentaar indienen

Klik HIER om commentaar in te dienen op de NEN-EN 14734. De Nederlandse normcommissie ‘Hout’ buigt zich na 18 februari over de ontvangen kritiek. Interessante reacties worden doorgespeeld naar de Europese normcommissie CEN/TC 38 ‘Durability of wood and wood-based products’.

De normcommissie ‘Hout’ houdt zich bezig met gezaagd hout, rondhout, andere lignine-bevattende materialen (bijvoorbeeld bamboe), als materiaal en als handelsproduct.

Lees ook: Nieuwe normen voor daken en buitendeuren

2 reacties op “Nieuwe norm voor impregneren van hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer