Ga naar hoofdinhoud

Onrust rond import berkenhout

De sancties op import uit Rusland zorgen voor onrust op de de Nederlandse markt. Het Financieele Dagblad rapporteert over een betaalstaking van kopers van berkenhout omdat de importeur zijn handelskanaal niet wil vrij geven.

Het gaat om ten minste twee gerenommeerde houthandelaren die hun rekeningen, gezamenlijk goed voor 1 miljoen euro, niet betalen zolang hun leverancier, een importeur uit Ridderkerk onomstotelijk aantoont waar zijn hout vandaan komt. De importeur is niet van plan om daar op in te gaan, de partij zou, deels, stammen uit de tijd voor de sancties. Daarnaast importeert hij nu berkenhout uit andere landen en is het bedrijfsgevoelige informatie welke bijzondere leveranciers hij daarvoor heeft weten te vinden.

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, inmiddels ruim een jaar geleden, gelden er steeds meer sancties tegen het land en tegen individuele personen, veelal rijke zakelieden met veel macht, oligarchen genoemd. Het kopen van producten van leveranciers die eigendom zijn van gesanctioneerde oligarchen is sowieso verboden. Het gevolg is dat er zo goed als geen berkenhout (en plaatmateriaal van berkenhout) meer uit Rusland gekocht kan worden.

Er zijn volgens het Financieele Dagblad sterke aanwijzingen dat er partijen Russisch berkenhout op de Nederlandse markt verschijnen die worden geïmporteerd uit landen die geen sancties tegen Rusland hanteren, zoals Turkije en Aziatische landen. Blijken die partijen uiteindelijk toch van Russische leveranciers afkomstig te zijn dan is de handel daarin in Europa strafbaar. Dat geldt zowel voor de importeur als voor degenen die van hem kopen.


De wens van de handelsondernemingen (waarvan er tenminste 1 beursgenoteerd is) om absolute zekerheid over de herkomst is daarom te begrijpen. Het beschermen van bedrijfsinformatie door de importeur is dat ook. Volgens het Financieele Dagblad ligt de zaak niet bij het OM, maar heeft de ABN-Amro-bank een eigen onderzoek opgestart. De importeur overweegt rechtszaken tegen zijn klanten die hem niet betalen voor het geleverde berkenhout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer