Ga naar hoofdinhoud

Rowood laat berkenmultiplex in China produceren van Baltisch hout

Het Ridderkerkse in plaatmateriaal gespecialiseerde importbedrijf Rowood kan ondanks de sancties op houtproducten uit Rusland toch berkenmultiplex leveren van hoge kwaliteit. Het bedrijf geeft openheid van zaken omdat het met naam en toenaam valselijk beschuldigd werd.

De beschuldigingen stonden in het Financieele Dagblad. Houtwereld citeerde uit het bericht zonder bedrijfsnamen te noemen. In de kern berichtte het FD over de problemen die de houthandel ondervindt door de sancties op handel met Rusland (vanwege de oorlog die dat land is begonnen tegen buurland Oekraïne).

Rusland is immers een wereldwijd gekende leverancier van kwaliteitsplaatmateriaal, met name multiplex van berkenfineer. In de EU is handel in dit houtproduct in zijn geheel verboden. (In landen als Canada en de VS mag er wel in gehandeld worden, maar tegen zeer hoge invoertarieven). Toch komt er berkenmultiplex in de handel.

De suggestie van het FD was dat deze platen uit Aziatische landen zoals China geïmporteerd worden en dat de herkomst daarvan niet goed te achterhalen zou zijn. Zo zou Russisch plaatmateriaal illegaal via een omweg toch op de Nederlandse markt komen.

Kwaliteitsmultiplex uit China

Houthandel Rowood zou zich aan deze handel schuldig maken. Het bedrijf laat echter in een lang en gedetailleerd epistel weten dat het met het oog op de sancties een lange zoektocht heeft ondernomen en een oplossing gevonden heeft die niets met Russisch hout te maken heeft. Het bedrijf heeft in China een producent gevonden die het hele proces, van koken, schillen, drogen en verlijmen van stammen in eigen hand heeft en volgens hoogwaardige standaarden uitvoert.

Dit niet met naam genoemde Chinese bedrijf levert van oudsher multiplex aan de Chinese Spoorwegen. Voor Rowood produceert het bedrijf nu multiplex platen van rondhout dat door Rowood gekocht wordt in de Baltische staten en naar China getransporteerd. Zo is de hele productieketen in beeld en worden de platen van duurzaam beheerd hout gemaakt.

Houtsoorten mengen

Uitdagingen waren er te over bij deze oplossing. Zo bestaat er geen standaard-norm voor de vervaardiging van berkenmultiplex in China, zoals die wel in Rusland bestaat. Chinese producenten van berkenfineer produceren maten naar eigen inzicht en mogelijkheden en drogen de fineerplaten lang niet altijd onder gecontroleerde omstandigheden.

De multiplex-fabrieken mengen soms houtsoorten en hanteren niet altijd de wenselijke druk, et cetera. Daarnaast is de herkomst van het rondhout lang niet altijd gegarandeerd uit duurzame bossen. Dit is in de methode van Rowood allemaal opgelost.

Voedsel- en warenautoriteit

Suggesties in het FD dat er partijen plaatmateriaal door de douane zijn vastgehouden worden door Rowood ontkend. Er is een onderzoek van de NVWA geweest naar aanleiding van anonieme tips, maar het Ridderkerkse bedrijf heeft de inspecteurs gerust kunnen stellen aangezien het hele productieproces uitgebreid is gedocumenteerd.

Eén reactie op “Rowood laat berkenmultiplex in China produceren van Baltisch hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer