Ga naar hoofdinhoud

Schouten presenteert Bossenstrategie

Minister Schouten heeft haar ‘Ambities en doelen voor de Bossenstrategie’ op schrift gesteld. Er komt 10% meer bos bij, kaparealen zijn kleiner en er blijft ruimte voor houtoogst voor hoogwaardige toepassingen.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, wil dat de Bossenstrategie meer samenhang brengt in het beleid voor bossen, natuur en klimaat. Ook moeten samenleving en betrokken partijen zich erin herkennen en komen de plannen ten goede van zowel natuur als klimaat. Nog deze zomer heeft Schouten, samen met de provincies, de Bossenstrategie klaar. Compleet met een uitvoeringsprogramma en bijbehorende instrumenten.

37.000 hectare erbij

“We streven naar een netto uitbreiding van het areaal bos in Nederland met 10% in 2030, wat neerkomt op ongeveer 37.000 hectare. Dat is nodig voor herstel van de biodiversiteit en de afspraken uit het Klimaatakkoord”, zo schrijft Schouten aan de Tweede Kamer.
Het bosbeheer richt zich de komende decennia vooral op biodiversiteit, klimaatadaptatie en klimaatmitigatie. Schouten: “Daarbij is van belang dat toekomstige generaties ook ruimte blijven houden voor houtoogst voor hoogwaardige toepassing.”

Hout voor woningbouw

“Goed beheer gericht op versterking van de biodiversiteit is een randvoorwaarde. En bij gebruik geldt het principe van cascadering. Dit betekent dat hoogwaardige langjarige toepassing, zoals het gebruik van hout bij de bouw van huizen, voor gaat. Dat draagt bij aan de klimaatopgave en de ontwikkeling van een circulaire economie. We bouwen het gebruik van hout voor energie af”, aldus de minister.

Maximale kappercelen

Kapvlaktes worden voortaan beperkt tot ongeveer een halve hectare. Alleen bij calamiteiten of ziektes mogen kaparealen 2 of 3 hectare groot zijn. De praktijk laat zien dat er gemiddeld jaarlijks zo’n 275 hectare aan grotere percelen – meer dan een halve hectare – worden geoogst.

Klik HIER voor de volledige Bossenstrategie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer