Ga naar hoofdinhoud

Werken aan nieuwe cao Meubel

Brancheorganisatie CBM en de vakbonden FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen onderhandelden deze week over een nieuwe eenjarige cao voor de meubelindustrie en meubileringsbedrijven. Mede over het loon liggen de partijen nog ver uit elkaar.

Terwijl de vakbonden voorstellen dat de lonen in 2020 met 5% gaan stijgen, houdt de CBM vast aan een plus van 2,75%. In de branche zou de verwachte omzetgroei immers dalen en bovendien verwachten de meeste leden een slechter bedrijfsresultaat. Door loonkosten te beperken, hoopt de CBM de economische positie en het concurrentievermogen van de sector te versterken en de continuïteit van bedrijven te bevorderen.

Werktijden

Ten aanzien van de werktijden willen de werkgevers de leeftijd voor ontzie-bepalingen uit de cao afschaffen of opschuiven van 55 jaar naar 58 jaar. Vakbonden lieten daarop weten hier niet mee akkoord te gaan.

Daarnaast hameren de vakbonden op afspraken over de instroom en gelijke beloning van uitzendkrachten en zzp’ers. Werkgevers stellen dat er juist een tekort is aan vakkrachten; ze zien daarom geen noodzaak hier nu afspraken over te maken.

Cao-voorstellen

Klik hier voor de voorstellen van de CBM, hier voor die van FNV Bouwen & Wonen en hier voor die van CNV Vakmensen.

De volgende onderhandelingsronde staat voor 18 december op de agenda.

(foto: FNV)

Eén reactie op “Werken aan nieuwe cao Meubel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer