Ga naar hoofdinhoud

Gezond ademhalen in zagerij dankzij fijnstofreiniger Euromate

Zo’n 740.000 werknemers van houtverwerkende bedrijven hebben last van opwaaiend houtstof. Dat kan terechtkomen in hun ademhalingsorganen en gezondheidsschade veroorzaken. Gert Boeve, eigenaar van Boeve & Hop en Rondhoutzagerij Midden Nederland, is enthousiast over een oplossing van Euromate, die de hoeveelheid (fijn)stof tot wel 90 procent reduceert. De inzet van Euromates Dust Free Industrial (DFI) 8500-units zorgt voor een gezondere werkomgeving.

Euromate heeft ruim 47 jaar ervaring met luchtreiniging en -zuivering in industriële omgevingen, zoals werkplaatsen, productiebedrijven en magazijnen en is inmiddels op dat gebied een wereldwijde autoriteit. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Breda, verkooppunten in België en in Duitsland en voorziet bedrijven en organisaties in 55 landen via een netwerk van geautoriseerde distributeurs van schone, gezonde binnenlucht. Bij Boeve & Hop Houthandel en zusterbedrijf Rondhoutzagerij Midden Nederland weten ze dat houtverwerking veel stof oplevert, vooral in perioden van droogte in de zomer. Ook heftrucks zorgen voor opwaaiend stof.

Eigenaar Gert Boeve: ‘Wij kopen in Nederland bomen van gemeenten en Staatsbosbeheer, maar ook van veel leveranciers in Duitsland. Dit eersteklas rondhout verzagen wij tot balken en planken voor de emballage-industrie. Het moederbedrijf, Boeve Houthandel, de bosbouwtak, bestaat al ruim zestig jaar. De zagerij hebben we in 2000 overgenomen van kistenfabriek De Boer.’ Een aantal jaren geleden blijft een praatje van vertegenwoordigers van Euromate hangen bij Gert. ‘We hebben een tijdje hout verwerkt dat droger is, maar nadat we een nieuwe zaagmachine hadden gekocht en er meer volume werd verwerkt realiseerde ik mij dat de gezondheid van onze mensen heel belangrijk is. Ook wil ik hen graag een fijne, gezonde werkomgeving bieden. De arbeidsomstandigheden moeten ervoor zorgen dat ze hier graag blijven werken. Daarom heb ik contact gezocht met Euromate en inmiddels staan er vier filters in onze hal bij de verspaner en één in de hal bij onze bandzaag.’

‘Oplossing op maat’

Boeve heeft gekozen voor de Dust Free Industrial 8500, een totaaloplossing die zorgt voor een (fijn)stofreductie tot wel 90 procent en een gegarandeerde capaciteit van 5.000 m³ per uur. Met behulp van innovatieve filtertechnologie en slimme techniek wordt altijd schone lucht in de ruimte verspreid. Daarnaast zorgt de strategische inzet van deze industriële luchtreiniger voor flinke besparingen zoals een lager energieverbruik als gevolg van optimale luchtcirculatie.

‘Het is ook een stofafzuiging oplossing op maat. Een deskundige van Euromate is in onze zaaghal geweest en heeft berekend dat we drie units in de hal moesten plaatsen en één in de kleine zagerij. We besloten daar een extra unit op te hangen, zodat het stof afdoende wordt afgezogen.’ De capaciteit van de filterunits is nu ruim voldoende, maar Gert Boeve heeft nieuws. ‘We gaan een hal bijbouwen. Er komt 750 m² bij. We zijn zeker voornemens ook daar units in te hangen. Geen probleem, ze zijn gemakkelijk te monteren. De hal zal medio mei klaar zijn.’

‘Zeer goed te spreken’

Boeve is inmiddels zeer goed te spreken over de oplossing van Euromate voor houtafzuiging in de werkplaats. ‘In de winter is er sowieso al minder stof, maar ook nu zien we resultaat. Elke vrijdag maken we hier schoon en er waait veel minder stof op dan normaal in deze periode. Ik ben heel goed over deze oplossing van Euromate te spreken.’ Dat geldt niet alleen in zijn bedrijf. Volgens Boeve is er met name in de palletbranche, waar veel stof is, veel belangstelling voor deze reinigingsmethode. ‘Hiermee kunnen we ons zeker onderscheiden. Grote zagerijen, waarvan er niet zoveel zijn in Nederland, vormen nu eenmaal een stoffige omgeving en we moeten alles doen wat we kunnen om de hoeveelheid stof te verminderen. Dat zijn we verplicht aan onze mensen.’ Naast de Dust Free Industrial 8500 biedt Euromate nog meer oplossingen voor het zuiveren van de binnenlucht. Vanaf het ontwerp, de productie tot en met het regelmatige onderhoud van de professionele luchtreinigers; het gehele proces is bij Euromate in eigen beheer. Hierdoor worden de klanten optimaal ontzorgd.

Video Euromate Rondhoutzagerij Midden Nederland

CONTACT:
Euromate BV
Minervum 7324
4817 ZD Breda
Tel: 076 5789 567
www.euromate.com

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer