Ga naar hoofdinhoud

Meedoen aan prijzen, altijd spannend. Voor de jury!

Ik zal er nooit aan wennen. Maar eigenlijk ben ik zelf ook zo. Juist bij zaken waar het belangrijk is om op tijd te zijn en alles heel verzorgd aan te leveren ben ik vaak aan de late kant. En jullie dus ook.

Ze zijn er wel, hoor! We hebben al een aardig boeketje heel mooie inzendingen binnen voor de Nationale Houtbouwprijs. Die inzenders zijn denk ik een beetje zoals je ook mensen hebt die zo op vakantie gaan: alles dat ze mee willen nemen staat op grijpbare plaatsen, er zijn verschillende lijstjes voor wat ze mee willen nemen en briefjes met instructies voor de buren die op de poes en de planten passen rollen zó uit de printer. En ook verder hebben ze hun leven zo goed op orde dat er niét een dag voor vertrek nog een loodgieter moet worden ge-appt, een belastingakkefietje opgelost, een collega antwoord moet krijgen, een blog moet worden geschreven…

…euhm… Ik organiseer al een jaar of twintig prijzen. Ik geloof namelijk in awards in de vakjournalistiek. Wat is er fijner dan aan een publiek van vakbroeders je werk te tonen en dat door een peergroup van betrokken deskundigen nog eens grondig door te laten lopen. Wat helpt het vak beter vooruit dan je verdiepen in ‘best practises’. Waarop richt je je als er geen standaard is, een voorbeeld dat laat zien hoe het kán?

En in dus al die jaren en bij verschillende prijzen en in verschillende branches is het altijd hetzelfde: in de week voor de deadline begint het postvakje pas echt vol te stromen en blijken uit de meest verrassende hoeken van je prijs gehoord te hebben, hem te waarderen en graag mee te willen doen. Je weet dat het komt, en toch is het steeds een opluchting.

Idem, dus, bij de Nationale Houtbouwprijs. Extra spannend omdat het de eerste keer is dat we hem organiseren. Ik geloof er in. Al was het maar omdat ik dagelijks prachtige houten gebouwen zie gerealiseerd worden in alle soorten en maten en prijsklassen, En ook omdat je weet dat dat in de komende tijd alleen maar toe gaat nemen. Hoe belangrijk om dan juist nu het met elkaar te hebben over kwaliteit, wat nu echt een goed gebouwd houten gebouw is.

Ik zou zeggen: denk er rustig over na wat en hoe je wilt inzenden. Zoek er de documentatie en de foto’s bij, bedenk hoe je het wilt presenteren. En zend dan weloverwogen in. En dan zal ik niet vragen om dat alsjeblieft nu te doen, want dat helpt niet. Maar wel vóór 1 september. want in deadlines, daar ben ik dan weer streng in en te laat is te laat!

Klik hier voor (inschrijven voor de) Nationale Houtbouwprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer