Ga naar hoofdinhoud

Splinter: biobased pionieren

Vandaag de dag is iedereen bezig met biobased bouwen. Maar 15 tot 20 jaar geleden zag niemand in bouwend Nederland er brood in.

Niemand schonk er aandacht aan. Nu de overheid het stimuleert is blijkbaar iedereen om. Enerzijds mooi, anderzijds regeert hier gedeeltelijk weer de euro. Ik geloof niet dat half Nederland van de ene op de andere dag duurzaam is uit overtuiging, maar wat dan ook, er is aandacht voor dit product. Een van de pioniers was Dick van der Woude van het bedrijf Warmteplan. Helaas is Dick enkele jaren geleden overleden. Zijn hele leven was hij voorvechter van biobased en damp-open bouwen. Dick bruiste zijn hele leven van de energie, borrelde over van ideeën en was een inspirerende en eigenzinnige man om mee te mogen werken.

We schrijven 2006, het jaar dat ik Dick van der Woude leerde kennen. Dick was een professor. Soms in de weetnietkunde wanneer de gesprekken over de zin van het leven gingen, waarbij hij bulderend van het lachen toegaf overal verstand van te hebben, maar niet daarvan.

Minister van duurzaamheid

Maar veel vaker ging het over damp-open bouwen, biobased, dampremmers, akoestiek, laag temperatuur verwarming enzovoort enzovoort… Eindeloze gesprekken en discussies! Ooit kreeg ik een lezing van zes uur heen en zes uur terug op een reis van Brummen naar Zwitserland over warmteopname van cellulose ten opzichte van minerale wol, het accumulerend vermogen en comfortklachten in de zomer van niet met name te noemen isolatieproducten.

In Zwitserland zagen we een prototype van wat tegenwoordig de cellulose en houtwol inblaasmachines zijn. In Zweden bezochten we een I-joist fabriek waarbij we onderweg berekeningen maakten hoeveel verder je een verdiepingsvloer kon overspannen met een I-ligger en spraken met de Zweedse minister van duurzaamheid.

Dat alles en nog veel meer probeerde Dick aan de man te brengen in bouwend Nederland, maar bijna niemand zag dit zitten of wilde dit überhaupt maar aanhoren. Het paste niet in de EPC berekeningen, te duur en het levert geen euro’s op.

We schrijven 2023, heel Nederland lijkt te zijn bekeerd. Je hoort er niet meer bij wanneer je geen duurzame producten voert, van Rijksoverheid tot alle leveranciers van bouwmaterialen, het RIVM en er is zelfs een nationale biobased kennisbank. En plots heeft iedereen er ook verstand van, dat is dan helemaal mooi. Dick maakt dit niet meer mee, maar wellicht zit hij lachend op een wolkje te kijken hoe heel bouwend Nederland 15 jaar terug zijn schouders ophaalde, maar tegenwoordig zich biobased-bioloog-coach-kenner of zoiets noemt. Keurig gedaan Dick, respect!

De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Meer Splinters lezen? Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer