Ga naar hoofdinhoud

Splinter: Uitdagingen voor de houthandel

Met alle landelijke uitdagingen zoals CO2-reductie, bouwstop, klimaatverandering, oplopende rentes, een afkoelende economie en AI wordt iedere ondernemer in het hout geconfronteerd met diverse vragen.

De vragen die opkomen zijn:
Welke koers ga ik varen (tactiek en strategie)?
Welke uitdagingen staan mij te wachten?
Hoe kom ik winnend uit deze strijd?

Opvallend is dat het tempo van de veranderingen steeds sneller gaat, gevoed door de informatietechnologie. Dat terwijl onze politiek is verzandt in een wirwar van zelf veroorzaakte problemen (…) die alleen maar vooruitgeschoven worden. Als ondernemer ‘heb je daar niets aan’.

Van groot belang is het volgens mij om met uw team te bepalen welke kansen er liggen in de huidige markt. Bij een wereldwijd bedrijf werden daartoe vroeger twee keer per jaar ‘sessies op de hei’ georganiseerd waarbij zowel de tactiek (korte termijn) alsook de strategie (lange termijn) intensief werden besproken en bediscussieerd. Vanuit diverse invalshoeken. Doet u dat ook twee keer per jaar? Het kan zeer verhelderende inzichten opleveren! Ik heb er in ieder geval veel aan gehad. Het was ook een perfecte leerschool om alle doelen voor iedereen echt vast te leggen en niet ‘vrijblijvend’ te werken.

De uitdagingen liggen met name op het behouden en vinden van (zeer) goede medewerkers (m/v/o) en ook op een strak financieel beleid. Ook tijd is van groot belang tegenwoordig. Het is ongelooflijk te zien dat veel ondernemers ‘in het hout’ nog steeds twee of drie weken hun bedrijf sluiten in de zomervakantie. Terwijl juist dan nieuwe kansen en klanten opduiken voor de ‘openblijvers’. De traditionele ‘bouwvak’ is al lang verleden tijd.

Winnen betekent dat je ook moet durven verliezen. Welke opdrachten of (deel)markten, producten of diensten zijn niet echt winstgevend? Durf er afscheid van te nemen en ontwikkel nieuwe. Dat heet: investeren.

AI, tenslotte, wordt een echte ‘gamechanger’. Ja, ook voor onze sector. AI zal ervoor zorgen dat de concurrentie nog feller en sneller wordt, ook over de Nederlandse grenzen heen. Websites van ondernemers zijn vaak nog erg verouderd; daar liggen enorme kansen om u te onderscheiden. Investeer daarin met prioriteit. Wij hebben daaruit prachtige kansen kunnen ontwikkelen.

En: Als u met vakantie gaat: geniet, ontspan en tank bij. En als u al weer terug bent: ga de uitdagingen aan die er – voor het oprapen – liggen.

De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Meer Splinters lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer