Ga naar hoofdinhoud

Bouwkosten en personeelstekort doen bouwsector pijn

Terwijl de bouwsector begin 2022 nog goed draait, waarschuwen economen voor krimp. De hoge bouwkosten en groeiende personeelsproblemen zijn daarvan de oorzaak, stelt ABN AMRO in haar rapport ‘Stand van de Bouw’. Dat is al terug te zien in de verminderde vergunningverlening. Op de langere termijn vormen personeelstekorten het grootste probleem voor de bouwsector.

Vooraan in de bouwketen, bij architectenbureaus, stokt de omzetgroei al. Vergunningen lopen terug en steeds meer ondernemers in de keten ervaren belemmeringen in de productie. Waar de houtindustrie in 2021 maar liefst 15,1 procent omzetgroei realiseerde, mede als compensatie van 2020 en gevoed door de coronapandemie, is er in het eerste kwartaal van 2022 sprake van een krimp van 8,2 procent ten opzichte van dat uitzonderlijke jaar 2021. Alleen bij de bouwmaterialenhandel, ingenieurs en sloopbedrijven is nog echt omzetgroei te zien in de bouw.

Bouwkosten

De hoge bouwkosten vormen in het tweede deel van 2022 en in 2023 het meest urgente probleem. ABN AMRO ziet in het eerste kwartaal een stijging van de bouwkosten van 15 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Hoge energieprijzen en schaarste van producten zoals staal en hout, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, liggen daaraan ten grondslag. De afzetprijzen van houten verpakkingen stegen het sterkst met maar liefst 66,5 procent, gemeten in mei 2022 in vergelijking met die periode in 2021. Hout, geschaafd en gezaagd, steeg met 23,8 procent in dezelfde periode. Daarmee gaat hout samen met verschillende metalen aan kop.

De sterk stijgende kosten voor bouwmaterialen betekenen dat bouwprojecten duurder worden. Voor veel investeerders en opdrachtgevers zijn de hoge kosten reden om nieuwe bouwprojecten uit te stellen in de hoop dat de kosten over een tijd weer zijn gedaald. In april van dit jaar zijn 28 procent minder vergunningen afgegeven dan een jaar eerder. Dat is een voortzetting van de daling in het aantal vergunningverleningen die begin dit jaar is ingezet.

Uit ABN AMRO rapport Stand van de Bouw, bron CBS

Personeelstekort

Voor de langere termijn blijft de vraag naar bouwactiviteiten, en daarmee naar bouwpersoneel, echter hoog. Met de jarenlange stijging van het aantal banen in de bouw, stijgt ook het aantal onvervulbare vacatures. Bovendien krimpt het aantal mbo’ers dat een relevante opleiding start. De instroom in mbo-opleidingen in de domeinen Bouw en infra en Afbouw, hout en onderhoud noteerden in de studiejaren 2017-2018 tot en met 2021-2022 nog lichte stijgingen van respectievelijk 7,7 procent en 4 procent. De instroom in het domein Techniek en procesindustrie liet daarentegen een daling van 18,4 procent zien in dezelfde periode. Opvallend tegen deze trend in is de stijging van 24 procent in aanmeldingen voor de timmeropleidingen. Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven in toenemende mate moeite om Oost-Europese werknemers aan te trekken aangezien deze ook in het thuisland hard nodig zijn in de bouwsector. Uit cijfers van het UWV blijkt 28 procent van de vacatures in de bouwsector onvervulbaar.

De personeelssituatie dwingt de bouw tot alternatieven om aan de ambities ten aanzien van productie te kunnen voldoen. Het ziet ernaar uit dat de arbeidsmarktkrapte langer aanhoudt. Dit dwingt bedrijven om minder afhankelijk te worden van personeelsvoorziening. Zo ziet AMRO AMRO bijvoorbeeld een grote rol voor de inzet van robots in het bouwproces.

Lees hier het volledige ABN AMRO rapport ‘Stand van de Bouw’ in PDF-vorm.

Lees ook:

ING: Industrie verliest vaart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer