Ga naar hoofdinhoud

Inspectie controleert houtsector op RIE

De Nederlandse Arbeidsinspectie is momenteel bezig met controles binnen de houtsector op de naleving van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) verplichting. Naast de andere risico’s is daarbij extra veel aandacht voor de PSA, de psychosociale arbeidsbelasting. Op het niet naleven van de RIE worden forse boetes opgelegd, zo waarschuwt de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH).

In de Arbowet staat dat de werkgever aandacht moet besteden aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA) als arbeidsrisico. Het gaat dan om geweld, agressie, discriminatie, pesten, werkdruk en (seksuele) intimidatie. Omdat deze vormen van ongewenst gedrag grote gevolgen kunnen hebben op het welzijn van de werknemers, wordt PSA als een arbeidsrisico gezien net als werken op een steiger of met gevaarlijke machines.

Uitzonderingen

Met een Risico Inventarisatie en Evaluatie brengt een bedrijf de veiligheid en gezondheid van de werknemers in beeld. Een RIE is een wettelijke verplichting. Die verplichting geldt alleen niet voor bedrijven met werknemers die gezamenlijk maximaal 40 uur per week werken. Deze bedrijven moeten een gezondheidscheck doen. Die kan de Arbodienst verzorgen. Bedrijven met maximaal 25 werknemers hoeven niet zelf een RIE op te stellen. Zij kunnen gebruikmaken van een branche RIE. Alle grotere bedrijven moeten een RIE zelf opstellen, die door een gecertificeerde kerndeskundige getoetst moet worden.

RIE-hulp voor houthandel

Die certificering door een deskundige geldt dus niet voor kleine bedrijven van max 25 werknemers. Die kunnen gebruik maken van de branche RIE voor de houthandel via https://www.rie.nl/instrumenten/houthandel. Voor de kleine bedrijven heef de branchevereniging VVNH een afspraak gemaakt met een RIE deskundige. Die kan behulpzaam zijn bij het invullen van de RIE. Voor VVNH leden is het tarief 300 euro per dagdeel, niet leden betalen 400 euro. Dit is exclusief reiskosten. Wilt u hiervan gebruik maken dan kunt u contact opnemen met Frans de Boer van de VVNH via f.deboer@vvnh.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer