Ga naar hoofdinhoud

Windturbines van LVL van Metsa Wood

Het Zweedse houttechnologiebedrijf Modvion gaat LVL afnemen van het Finse houtbedrijf Metsä Wood voor de bouw van houten windturbinetorens. Het gaat om Kerto LVL. Per toren is tussen 300 en 1200 kuub hout nodig.

Kerto LVL maakt bij de bouw van windturbine torens een hoge materiaalefficiëntie mogelijk, waardoor het ideaal is voor duurzaam bouwen. ‘Het ontwerp en de toepassing van Modvion in windturbines is een goed voorbeeld van de de veelzijdigheid van Kerto LVL’, zegt Henrik Söderström van Metsä Wood.

Henrik Söderström, Metsä Group.

Voor het opwekken van windenergie wordt al meer geëxperimenteerd met houten windturbines, en ook al voor de wieken. Onder meer Stora Enso is hier mee bezig.

Lichtere torens

Modvion bouwt modulaire windturbinetorens met behulp van gelamineerd fineerhout (LVL), waarvan Metsä Wood een belangrijke leverancier is. Het materiaal is essentieel voor het ontwerp, omdat de sterkte-gewichtsverhouding resulteert in lichtere torens met minder behoefte aan dure versterkingen. Een houten windturbinetoren vermindert de uitstoot met 90% in vergelijking met een stalen toren van dezelfde hoogte en belasting.

‘Door hernieuwbare energie op te weken met het hernieuwbare materiaal dat hout is kunnen we werken aan ons doel om energie op te wekken zonder uitstoot,’ zegt Pär Hallgren, head of procurement bij Modvion over de samenwerking. Slaagt de samenwerking dan wordt Modvon wellicht een van de grootste kopers van LVL.

90 procent minder uitstoot

Naast de technische voordelen van LVL, maakt het bouwen in hout ook een radicale vermindering van emissies mogelijk. Volgens een levenscyclusanalyse uitgevoerd door het Zweedse onderzoeksinstituut RISE vermindert een houten windturbinetoren de uitstoot met 90% in vergelijking met een stalen toren van dezelfde hoogte en belasting.

Aangezien hout ook koolstof opslaat, wordt de toren koolstofnegatief, omdat het meer CO2 bindt dan het tijdens de productie uitstoot. Om maximale koolstofopslag te garanderen, is Modvion van plan het houtmateriaal te hergebruiken nadat de windturbinetoren buiten gebruik is gesteld.

‘De hoeveelheid hout die nodig is voor een Modvion-toren ligt tussen de 300 en 1200 kubieke meter, afhankelijk van de hoogte en belasting. Dat betekent een LVL-koolstofopslagcapaciteit tussen 240 en 950 ton CO2eq per toren’, aldus Hallgren.

Par Hallgren van Modvion

Eerste commerciële toren dit jaar

De eerste commerciële windturbinetoren wordt in 2023 gebouwd. De houten toren wordt geïnstalleerd met een windturbine van 2 megawatt erop en staat op een totale hoogte van 150 meter, inclusief de wieken. Metsä Wood is de leverancier van de LVL voor dit project. Al in 2020 realiseerde Modvion een houten windturbinetoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer