Er is in 2021 meer teak verhandeld in de keten van bij FSC aangesloten bedrijven dan er door die bedrijven gerapporteert verhandeld is. Ook zijn er bedrijven die geen FSC-certificatie voor teak hebben die er wel in gehandeld hebben. Dat zijn de voorlopige uitkomsten van een eigen onderzoek van FSC.
De handelsstroom van teakhout naar Europa, met name Denemarken, Duitsland en Italië, zou hierdoor vervuild kunnen zijn geraakt met niet-FSC-gecertificeerd teakhout, concludeert FSC, die in 2022 in samenwerking met Assurance Services International (ASI), onderzoek deed naar de handel in het jaar 2021 en daarbij de data onderzocht van 511 bij FSC aangesloten bedrijven die teak in hun certificaat hebben opgenomen, meldt het Zuid-Afrikaanse vakblad WoodBiz.
Niet uit Myanmar
Teak wordt onder FSC-certificaat vooral verbouwd in Latijns-Amerika en Indonesië. Gecertificeerde teak-zagerijen zitten in China, Vietnam, Indonesië en Costa Rica. Er zijn geen FSC-gecertificeerde bedrijven die hout verhandelen uit Myanmar. Dat laatste ligt voor de hand, want op handel in teak uit Myanmar (volgens kenners het beste ter wereld) geldt een boycot.
Mismatch
Het onderzoek van FSC en ASI constateert een mismatch tussen de gedeclareerde volumes in handel in teak en de werkelijke handel in teak in de keten. Dit kan deels liggen aan het feit dat niet alle FSC-bedrijven hun verkopen gedeclareerd hebben via FSC. In ieder geval was niet altijd van een partij teak eenvoudig te achterhalen uit welk bos het afkomstig was. En zijn er aanwijzingen dat FSC-leden wel in teak handelen terwijl ze daar geen certificaat voor hebben.
Het onderzoek van de organisatie gaat een tweede fase in om te achterhalen waar de verschillen precies zitten en of er overtredingen van de regels kunnen worden geconstateerd. Bedrijven die betrapt worden kunnen hun FSC-certificaat voor bepaalde tijd verliezen.