Ga naar hoofdinhoud

Accsys verhoogt de capaciteit van accoya hout fors

Accsys, producent van duurzaam accoya hout, heeft in Arnhem een vierde reactor voor de acetylering van het hout in gebruik genomen. De capaciteit stijgt hierdoor met 20.000 kuub per jaar.

De eerste commerciële partij accoya-hout is geproduceerd in de nieuwe, vierde reactor. Accoya hout is zeer duurzaam, stabiel en hernieuwbaar, en wordt gebruikt voor onder andere raamkozijnen, deuren, gevelbekleding en vlonders. Het hout is zo vervaardigd dat het niet zichtbaar uitzet, krimpt of vervormt.

Het proces van acetylering

20.000 kuub extra per jaar

Accsys heeft meer dan 30 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de vestiging in Arnhem, waaronder het optimaliseren van de houtverwerking. De nieuwe reactor voor de acetylering van hout, die 65 ton weegt en meer dan 14 meter lang is, verhoogt de productiecapaciteit in Arnhem met een derde, van 60.000 m3 tot 80.000 m3 per jaar.

Naast de nieuwe reactor heeft Accsys ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van de faciliteiten van de fabriek in Arnhem. De verbeteringen omvatten: nieuwe mogelijkheden voor een veilige en snelle behandeling en logistiek van de grotere hoeveelheden hout.

En een nieuwe technologie voor kwaliteitscontrole en -borging met camera’s, infraroodverstrooiing en röntgenstralen om elke plank te onderzoeken.

In oktober is een nieuwe hout opslagloods van 200.000 m² van het transportbedrijf Hoevers geopend. In deze loods kan 35.000 m3 hout voor de productie van accoya worden opgeslagen.

‘Veel vraag’

Rob Harris, CEO van Accsys Technologies: ‘De wereld heeft dringend behoefte aan oplossingen voor duurzaam bouwen. Accoya is duurzaam, hernieuwbaar en levert hoge prestaties. Er is veel vraag naar en we doen ons uiterste best om er meer van te produceren. We hebben een trouw klantenbestand opgebouwd en onze prioriteit is om meer te leveren van wat ze nodig hebben. Onze uitbreiding in Arnhem is een belangrijke stap in de goede richting om meer accoya op de markt te brengen. Het maakt deel uit van ons ambitieuze groeiplan om de productie uit te breiden en ons doel te verwezenlijken: hout veranderen om de wereld te veranderen.’

Rondleiding in Arnhem bij Accsys

Tweede locatie in de VS

Naast de uitbreiding op de bestaande locatie in Arnhem werkt Accsys aan een accoya productielocatie in Kingsport in de Verenigde Staten. Deze locatie zal naar verwachting in kwartaal 1 van 2024 met de productie starten. Het project is een gemeenschappelijke onderneming met Eastman Chemical Company.

John Alexander, Group Director of Sales licht toe: “De fabriek in Arnhem heeft de afgelopen 12 maanden minder geproduceerd. Dit was een gevolg van de technische werkzaamheden aan de nieuwe reactor die nu leidt tot een capaciteitsuitbreiding van 33 procent. Deze situatie was vervelend voor onze klanten. Met de verhoogde capaciteit kunnen we nu het aanbod aan onze distributeurs aanzienlijk vergroten. Als we vooruit kijken naar begin 2024, biedt het hebben van twee accoya productielocatie (Nederland en VS) een grotere leveringszekerheid.’

Accoya: C2C gold gecertificeerd

Accoya hout is sinds 2007 op de markt en wordt nu in meer dan 60 landen verkocht. Het streven naar netto nul en de toename van bewust bouwen heeft de vraag naar houten bouwmaterialen versneld. Accoya is duurzaam en zo vervaardigd dat het niet zichtbaar uitzet, krimpt of vervormt. Het hout houdt koolstof vast is en is C2C Gold gecertificeerd, omdat het product een circulaire impact heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer