Ga naar hoofdinhoud

Biobased bouwers vrezen uitstel CO2-sturing demissionaire De Jonge

Op initiatief van de Gideon-groep, een los-vaste organisatie van mensen en organisaties uit de bouw die vinden dat de duurzame ontwikkelingen niet snel genoeg gaan, is een brief met meer dan 80 ondertekenaars gestuurd naar demissionair minister Hugo de Jong. Daarin staat de vraag om vast te houden aan de normering van CO2-emissie van bouwmateriaal.

De Jonge kondigde in een brief aan de Tweede Kamer al in januari aan om met zo’n normering te komen. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan dat uitwees dat die normen haalbaar, logisch en noodzakelijk zijn: de bouw is verantwoordelijk voor ca 11 procent van de uitstoot van CO2 in ons land, het kabinet heeft zich in de Klimaatwet voorgenomen de uitstoot te verminderen, er zijn Tweede Kamer-moties en verzoeken om dit te versnellen en om dit wat de bouw betreft via sturing op de bouwmaterialen te doen. Ook is aangetoond dat de huidige MPG-systematiek onvoldoende stuurt op het verminderen van de CO2-uitstoot en dat het ook niet van de bouwmaterialenproducenten te verwachten is dat zij grote reducties gaan halen (het gaat immers om de vervanging van staal of beton voor bijvoorbeeld hout). Aangekondigde wetgeving die normen oplegt aan de hoeveelheid CO2 die bouwmaterialen mogen uitstoten was daarvoor de oplossing.

De briefschrijvers vrezen dat dit wetsvoorstel, mede vanwege een zich steeds luider roerende tegen-lobby, controversieel genoemd gaat worden en dat er daardoor tot het aantreden van een nieuw kabinet niets van terecht zal komen.
De brief is hier te lezen.
Ondertekenen van de brief kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer