Ga naar hoofdinhoud

Cao-overleg timmerindustrie vastgelopen

Werkgevers en werknemers zijn het vooralsnog niet eens over een zwaarwerk-regeling in timmerfabrieken. Dit bleek tijdens de derde overhandelsronde over een nieuwe cao voor deze bedrijfstak.

Voor brancheorganisatie NBvT en de vakbonden FNV en CNV vormde de zwaarwerk-regeling het struikelblok tijdens hun laatste overleg op 14 oktober. Zo’n regeling houdt in dat werknemers maximaal 3 jaar eerder mogen stoppen met werken, waarbij ze gebruikmaken van de afspraken in het pensioenakkoord.

Volgens de FNV willen de werkgevers wel afspraken maken voor de montageploegen. Maar niet voor het fabriekspersoneel, omdat zij geen zwaar werk doen en niet of nauwelijks hoeven te tillen. Daar zijn de bonden het niet mee eens. Zij voeren aan dat het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in de timmerindustrie 4,6% is en voor 55-plussers zelfs 7,2%.

Tijdens hun derde ronde op 14 oktober spraken partijen niet over het loon. Werkgevers hebben aangegeven dat de loonruimte ‘zeer beperkt’ is. De cao-partners ontmoeten elkaar opnieuw op 11 november.

Lees ook: Meters maken in cao-overleg timmerindustrie

(foto: Hout dat Werkt)

2 reacties op “Cao-overleg timmerindustrie vastgelopen

  • John

    Wat betreft het ziekteverzuimpercentage, geeft de FNV een verkeerde voorstelling van zaken. Het gaat om het ziekteverzuimpercentage van fabriekspersoneel versus montageploegen! Het argument van de FNV is appels met peren vergelijken.

    De oplossing voor eerder stoppen met zwaar werk op de bouwplaats, namelijk eerder met pensioen gaan, vind ik te gemakkelijk. Het verwondert mij dat een montagemedewerker op de bouw net zolang doorgaat totdat hij fysiek versleten is, als hij met pensioen gaat. Waarom niet eerder in zijn loopbaan switchen van werkplek of functie? Waarom zo weinig aandacht voor loopbaanontwikkeling bij de eigen werkgever (of desnoods bij een andere werkgever)? Mijns inziens hebben zowel werkgever als werknemer hier ieder hun eigen verantwoordelijkheid om over dit thema na te denken.

  • […] Lees ook: Cao-overleg timmerindustrie vastgelopen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer