Ga naar hoofdinhoud

Composietvezels van sloophout

Nederlandse onderzoekers zien mogelijkheden om sloophout te verwerken in houtvezelcomposieten. Daar kun je dan bijvoorbeeld bouwmaterialen, vloerdelen of kastdeuren van maken.

Het Thermoplastic Composites Application Center (TPAC) van Saxion startte het afgelopen jaar het project ‘B-Hout Behoud’. Ook Innodeen en Rouwmaat doen als partners mee. Onderzoekers kijken of gerecycled sloophout ook voor andere duurzame toepassingen te gebruiken is.

A en B

Hout vormt een grote stroom in het afvalverwerkingsproces. Jaarlijks verdwijnt er voor tonnen in de verbrandingsoven. Alleen bij recyclingbedrijf Rouwmaat komt ieder jaar al 300 ton aan B-hout vrij, dat vervolgens afgevoerd moet worden. Houtafval wordt onderverdeeld in A-, B- en C-kwaliteit. A-hout is schoon hout, zonder verf, lijm, coatings of metaalresten.

In B-hout kunnen die resten (met uitzondering van metaal) er wel in zitten. De aanwezigheid van die chemische stoffen maakt hergebruik een stuk lastiger. Grotendeels bestaat B-hout echter uit hout met in principe uitstekende eigenschappen. Reden genoeg voor de onderzoekers om te kijken of B-hout toch in aanmerking komt voor een tweede leven, als versterkende vezel in composietmateriaal.

Werkbaar composiet

Saxion-onderzoeker Marco Del Vecchio van het TPAC; “Voor beide types hout is een werkbaar composiet uitgerold, met goede en sterke mechanische eigenschappen.” Toch zat er wel verschil tussen de producten die met A-hout gemaakt werden en die met B-hout. “Producten waarin we A-hout hebben gebruikt waren net iets sterker, maar ook met B-hout hebben we goede resultaten behaald. Dat hout is dus zeker ook herbruikbaar. Bovendien is het voordeliger dan het gebruik van A-hout, omdat de kiloprijs een stuk lager ligt.”

Grotere schaal

Saxion heeft het onderzoek ‘B-hout Behoud’ inmiddels afgerond. “Wij hebben het labwerk verricht. Nu is Innodeen bezig met het verwerken van gerecycled A-hout tot composiet op grotere schaal. Dat verloopt succesvol. Een volgende stap is om dit ook te proberen met B-hout. Daar ligt een grote uitdaging, maar in ons laboratorium hebben we aangetoond dat het mogelijk is”, aldus Del Vecchio.

(foto: Saxion, TPAC)

Lees ook: Circulaire houten kozijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer