Ga naar hoofdinhoud

‘Geitenpaadje VVNH is doodlopende weg’

Terwijl hun leden nog nadenken over het compromis van de VVNH voor een nieuwe cao in de houthandel, laten onderhandelaars van FNV en CNV weten niets te zien in dit ‘geitenpaadje’.

De vakbonden stellen dat het zowel vorig jaar als nu niet slecht, maar juist heel goed gaat in de houthandel. Ze houden daarom vast aan hun looneisen tijdens het overleg over een nieuwe cao voor deze bedrijfstak.

Oplossing

Hoewel de VVNH vreest voor slechtere tijden en ontslagen in de sector, stelde ze vorige maand een bescheiden loonsverhoging voor. Het was volgens hen een oplossing via een “geitenpaadje”. De VVNH dringt aan op schrappen van de cao-afspraken dat werknemers vanaf 50 jaar niet verplicht hoeven over te werken en boven de 55 niet verplicht in ploegendienst hoeven werken. Gaan de bonden daarmee akkoord, dan ontstaat er ruimte voor een eenmalige uitkering en een (beperkte) loonsverhoging in 2021.

Doodlopende weg

Ontzie-maatregelen voor ouderen zijn er niet voor niets, reageren de bonden. “Ook jongere werknemers zullen op een latere leeftijd merken dat langer en onregelmatig werken zwaarder valt en ten koste kan gaan van je gezondheid. Dus die maatregelen zonder meer schrappen in ruil voor ? % is geen optie voor ons als vakbonden. En een loonruimte van 0% ook niet. Daarmee werd het geitenpaadje meteen een doodlopende weg naar verder onderhandelen”, schrijven zij aan hun leden.

Lees ook: Bonden denken na over cao-voorstel VVNH

Eén reactie op “‘Geitenpaadje VVNH is doodlopende weg’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer